Patrijarh Irinej
Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

Tanjug/Sava Radovanović

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je ocenio da je utisak da se kod hrvatskih vlasti pojavljuju početni znakovi da je moguća i takva njihova politika.

"Ukoliko je to zaista tako, onda i naši narodni prvaci, kao predstavnici naroda stradalog u genocidu, treba da, čuvajući nacionalnu svest i dostojanstvo svog naroda, prihvate svaku priliku koja može doprineti mirnijem snu i boljem životu našeg naroda u Hrvatskoj", rekao je patrijarh i naveo da u Evropi jedino desetine sela na Baniji, Kordunu i Lici, u kojima žive Srbi, nemaju struju.

Knin, Oluja 2020

AP/Tanjug

Knin, Oluja 2020, Foto: AP/Tanjug

Govoreći o položaju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i nedavnim pregovorima sa crnogorskom vladom, patrijarh je istakao da je stav Svetog arhijerejskog sinoda, Sabora i njega da sva otvorena pitanja mogu biti rešena u okviru Ustava SPC, njenih zakona i kanona. Irinej je ukazao da je takav stav nedvosmisleno pokazao i narod u tamošnjim eparhijama.

PROČITAJTE JOŠ:

"Ni narod, ni Crkva ne prihvataju raspravu o pitanju: čiji su srpski pravoslavni hramovi? Ni narod, ni Crkva ne pristaju na bilo kakvu promenu ustrojstva, na narušavanje crkvenog i narodnog jedinstva. Patrijar srpski to pogotovo ne prihvata, sviđalo se to nekom ili ne", istakao je Irinej.

Na pitanje da lli se plaši mogućnosti da će se model iz Crne Gore preliti i na svetinje na Kosovu i Metohiji, koje su pod konstantnim pretnjama od fizičkog uništenja, do grubog falsifikovanja istorije, patrijarh je odgovorio da odlično poznaje i ceni Albance na Kosovu i Metohiji, ali da im Srbi, uz svo poštovanje, ne mogu ustupiti onaj deo istorije i duhovnih i kulturnih spomenika koji im nikada nije pripadao.

Berane, Crna Gora

Facebook/Printscreen

Berane, Crna Gora, Foto: Facebook/Printscreen

Podsećajući na služenje rikomaktoličke mise na ostacima pravoslavnog hrama Svetog Nikole u Novom Brdu, patrijarh je ukazao da bi svi koji bi pomislili da i za milimetar popuste pod pritiscima predstavnika crnogorske vlasti, imali ubrzo "novobrdski primer u Morači i Savini".

Osvrćući se na odluku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da Sveta Sofija ponovo postane džamija, patrijarh Irinej je rekao da je Sveti Arhijerejski sinod nedavno Turskoj uputio apel da se pronađe kompromisno rešenje za Aja Sofiju.

PROČITAJTE JOŠ: