Bolnica
Alo!/Vladimir Marković
Bolnica

Alo!/Vladimir Marković

Bolnica, Foto: Alo!/Vladimir Marković

U toku je doba godine kada na skoro svakom koraku srećemo osobe koje kijaju i kašlju, te samim tim rizikujemo da se prehladimo. Nagle promene temperature, manjak sna i nepravilna ishrana, uz kontakt sa bolesnim osobama, vrlo lako mogu da izazovu pad imuniteta i prehlade.

Prodavci nas obmanjuju! Na beogradskoj pijaci na Zelenom vencu otkrivena velika prevara!

AUTOR: Alo!/N.Marić DATUM I VREME: 14.10.2019. 07:10 - 14.10.2019. 07:16 Nikako da se opasuljimo dok stranci pune džepove. Pasulj, Foto: Alo!

Ne možemo u potpunosti da se zaštitimo i izbegnemo prehladu, ali postoje načini koji mogu da nam pomognu da pokušamo da je sprečimo.

- Teško možemo skroz da se zaštitimo jer je virus mešovite infekcije. Nije virus gripa, već su to sve virusi koji izazivaju curenje nosa, kijavice i kašalj. Najvažnije je imati dobar imunitet. Imunitet se neguje tokom cele godine, ne sada u jesen kada svi navalimo na limun i čajeve, on se neguje tokom cele godine - kaže za "Blic" doktorka Nada Macura.

Ukoliko niste pazili na imunitet tokom cele godine, doktorka Macura savetuje da se pravilno hranite i adekvatno prilagođavate temperaturnim promenama, kako bi smanjili rizik od prehlade.

- Trebalo bi što više da se konzumira voće i povrće, uz kvalitetan san, kako bi se što bolje zaštitili. Sada imamo Miholjsko leto, na koje se nisu možda svi adekvatno adaptirali. Biološki smo se moždanim funkcijama orijentisali da je jesen, te bi shodno tome trebalo da se adekvatno oblačimo. Naročito je bitno da se toplo obučemo ujutru i uveče, kada je nešto hladnije i nikako ne treba da dozvolimo da telo drhti zbog hladnoće - rekla je Macura.

Pročitajte još:

Pored kvalitetnog sna, od najmanje šest sati, raznovrsnog voća i povrća, doktorka Macura savetuje i obaveznu fizičku aktivnost i hidraciju organizma.

- Najbolja aktivnost za organizam je lagana šetnja nakon 16 časova. Nikako nije dobro da preteramo sa vežbanjem, u svemu treba biti umeren. Pored toga, potrebno je da pijemo i dosta tečnosti, najbolje je da se konzumira voda, kao i limunada bez šećera - dodala je Macura.

Dakle, najbolji način za izbegavanje prehlade i virusa jeste briga o imunitetu tokom cele godine. Ukoliko niste od onih koji vode računa o tome, sezonsku prehladu pokušajte da sprečite konzumiranjem vitamina iz voća i povrća, spavajte najmanje šest sati, budite fizički aktivni i redovno unosite tečnost u organizam.

BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!