doktori, korona, bolest
shutterstock.com
doktori, korona, bolest

shutterstock.com

doktori, korona, bolest, Foto: shutterstock.com

Srbija ima najnižu stopu zaražavanja odnosno najnižu incidencu obolevanja ali i umiranja od korona virusa u regionu pokazuju najnoviji podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO), dok je sa druge srane naša zemlja u samom vrhu po broju vakcinisanih ne samo zu reguonu već i u Evropi. Odmah smo iza Velike Britanije.

Podaci SZO pokazuju da po stopi obolevanja, Srbija ima 5.482 pozitivnih na 100.000 stanovnika, dok na primer Slovenija ima 7.567 a Hrvatska 5.542.

Isti izvor kaže i da Srbija ima najnižu stopu smrtnosti od korona virusa u regionu a i šire na milion stanovnika. Od Hrvatske imamo duplo nižu, a od Slovenije tri puta nižu stopu smrtnosti.

Srbija ima 555,3 umrlih na milion stanovnika, a Slovenija 1.710, pokazuju podaci SZO.

Sa druge strane, podaci sajta worldometers.info kažu da Srbija ima najviše testiranih građana, u regionu, a i šire, takođe, na milion stanovnika. Srbija testirala preko 2,5 miliona, dok je, recimo Slovenija 760.000 građana.

U našoj zemlji je 24. decembra 2020. godine počela vakcinacija, a Srbija ubedljivo vodi i u tome. Drugi smo u Evropi, iza Velike Britanije, po broju vakcinisanih, što je juče objavio i Univerzitet Osford.

Za sve vreme korone, ubedljivo samo imali i najviše hospitalizovanih pacijenata, preko 100.000 građana, odnosno blizu 30 odsto obolelih je hospitalizovano.

Treba napomenuti i da je Srbija imala najmanje sati lockdowna, za razliku od Slovenije koja je, upravo ušla u 4. mesec kako imaju policijski čas.

Epidemiju je obeležila i nabavka zaštitne opreme, najviše respiratora, izgradnja dve nove bolnice sa preko 1.500 kreveta i izgradi dve nove laboratorije za detekciju korona virusa.

Pročitajte još: