Marija iz Kraljeva
RINA
Marija iz Kraljeva

RINA

Foto: RINA

Osim već pomenutih muškaraca, za odsluženje vojnog roka, a zatim i službu u maslinastim redovima često se odlučuju i devojke. Marija Bogavac ima samo 21 godinu, ali već je postala profesionalni vojnik.

- Dok su se moje drugarice interesovale za haljine i frizure, ja sam najviše volela uniformu. Imala sam veliku želju da služim otadžbini i kao da je Bog ispunio moje snove i omogućio mi da budem deo Vojske Srbije - kaže Marija za RINU.

Da li biste služili vojni rok?

 

Ona živi u Kraljevu i ustaje u pet sati ujutru, kako bi na prozivku u gornjomilanovačku kasarnu stigla tačno u sedam i rekla ono čuveno "razumem komandante".

- Imam još dve rođene sestre, tata je uvek želeo da ima sina i ja sam mu na neki način ispunila želju jer sam postala vojnik, pa mi često u šali kaže "ti si ćero tatin sin" - priča Marija kroz osmeh.

Ženstvene haljine i cipele na štiklu, ova mlada devojka zamenila je vojničkim čizmama, maslinastom uniformom i šlemom. Kako kaže, u vrsti su svi jednaki – i muškarci i žene, pa nema nikakve privilegije.

- Vojska mi je promenila život, upoznala sam prijatelje za ceo život, naučila se disciplini. Sa radošću obavljam sve vojničke zadatke, i ništa mi nije teško, jer je to profesija koju sam birala za sebe. U vojsci se definitivno očeličite i psihički i fizički - izjavila je Marija.

Aleksandar Pavlović, takođe se dobrovoljno prijavio na odsluženje vojnog roka i nakon toga shvatio da je Vojska njegov životni poziv i da u njenim redovima želi dočekati penziju.

- Ljubav prema otadžbini ne može da se meri sa drugim stvarima. Definitivno je tačno ono uverenje da vojska od momka napravi muškarca. Nauči nas displini i pravim životnim vrednostima. Želim da napredujem i jednog dana budem podoficir - ispričao je mladi Pavlović.

Prema najnovijim statističkim podacima sve više Srba dobrovoljno se odlučuje da bude deo Vojske Srbije. Ono što raduje jeste da je sve više mladih koji shavtaju sve benefite ukoliko se odluče da budu deo tog tima.

Pored sigurne i redovne zarade, za vojnike je obezbeđen i beneficiran radni staž, zdravstevan zaštita za njih i celu njihovu porodicu. Zbog svega toga, iako poziv za odsluženje vojnog roka još uvek ne stiže na kućnu adresu, danas se vojnici sami javljaju u Vojsku Srbije spremni da ponosno nose grb i zastavu naše države.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još: