Dušan Obrenović
Privatna arhiva
Dušan Obrenović

Privatna arhiva

Dušan Obrenović, Foto: Privatna arhiva

Dušan Obrenović (22) iz Kosovske Mitrovice, koji je pre tri godine iz islama prešao u pravoslavlje, ili, kako on kaže, vratio se svojoj veri, zajedno sa svojim prijateljem Nemanjom Miljkovićem sprema se da sledećeg leta otputuje na hodočašće u Egipat i obiđe hrišćanske svetinje, ali i prikupi prilog za teško obolelu decu Srbije.

Kako radili, tako nam bog vraćao

Dušan i njegov drug Nemanja, koji broje dane do svog humanitarnog putovanja u Egipat, kažu da će čitavo hodočašće prenositi putem društvenih mreža kako bi svi koji su im pomogli da otputuju i skupe pomoć za bolesne mališane bili u toku sa ispunjenjem njihovog plemenitog cilja. - Kako radili, tako nam bog vraćao! Kada odemo, svi zainteresovani će moći da nas prate putem Instagrama - navodi Obrenović.

Ovaj mladić, koji se do svoje 19. godine zvao Sulejman, prema ličnom priznanju odlučio je da se vrati veri svojih predaka, a upravo tada je počeo da se bavi humanitarnim radom.

- Nakon što mi je otac ispričao da moja porodica vuče korene od srpske dinastije Kotromanić, a da su naše pretke Turci na silu preveli u islam, prešao sam u pravoslavlje. Posle prelaska u pravoslavlje trpeo sam torturu Albanaca, međutim, uspeo sam da se izborim i sada se spremam da sa drugom Nemanjom prepešačim velike razdaljine na Sinajskoj gori, koje će biti obračunate putem NURDOR-ove aplikacije „pruži korak“, kao pomoć za bolesnu decu Srbije - objašnjava Dušan.

Osim što će se moliti na svetim mestima, Obrenović ističe da će na putovanju pokušati da prikupi i dodatni prilog za teško bolesnu decu.

- Još malo novca nam ostaje da prikupimo za ovo pokloničko i humanitarno putovanje. Dobri ljudi nam se svakodnevno javljaju i sigurni smo da ćemo uspešno ispuniti našu misiju. Plan je da u Egipat odemo avionom, a onda ćemo obići Sinajsko poluostrvo i Manastir Svete Katarine. Trudićemo se da pešačimo 30 kilometara dnevno kako bismo skupili što više novca za najmlađe - kaže Obrenović.

Dušan Obrenović

Privatna arhiva

Dušan Obrenović, Foto: Privatna arhiva

Naš sagovornik uverava da se ne boji putovanja u nepoznato jer ima jaku veru u boga da će sve biti u redu, a najveća satisfakcija su mu osmesi dece kojoj je pomoć neophodna.

- Ako nakon obilaska Egipta sve bude teklo po planu, obišli bismo i Izrael i Jordan, a po povratku i Bari, odnosno crkvu u kojoj se čuvaju mošti Svetog Nikolaja Mirilikijskog Čudotvorca - kaže Obrenović.

Obilazi manastire od kada je promenio veru

Dušan ističe da od kada je pristupio pravoslavlju gotovo svakodnevno obilazi srpske manastire, u kojima pronalazi mir i spokoj.

- Hodočasnička putovanja su za mene velika stvar, koja su postala važan deo mog života. Obišao sam više manastira u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori - kaže Dušan.

 

Komentari (1)

Sasa

21.01.2020 20:04

Cigić koji" potiče" od Kotromanica,a to mu rekao ćale...ovakve ludosti samo ovde ima.