Marija Labović
Tanjug / Tara Radovanović
Marija Labović

Tanjug / Tara Radovanović

Marija Labović, Foto: Tanjug / Tara Radovanović

S ogromnom neizvesnošću usled korona krize, juče je širom sveta obeležen Svetski dan turizma, a direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović za „Alo!“ navodi da prognoze govore da će biti potrebno između dve i po i četiri godine da se međunarodni turizam vrati na nivo iz 2019. godine.

Upravo zbog korona krize koja je, prema rečima direktorke TOS-a, čak pet puta jače pogodila turizam u odnosu na veliku ekonomsku krizu iz 2009. godine, gotovo je izvesno da ćemo i u 2021. godini najviše putovati u okviru granica naše zemlje.
- I mi i ostale svetske turističke organizacije procenjujemo da će i naredna godina biti u znaku domaćeg turizma. Turisti će i dalje nastaviti da putuju po svojim zemljama ili da obilaze svoje regione. Mi ćemo nastaviti s promotivnim aktivnostima domaćih turističkih atrakcija, budući da nam je cilj da domaći turisti i dalje nastave da otkrivaju lepote Srbije - kaže direktorka TOS-a.

Najbrojniji turisti iz BiH

Na listi top deset najbrojnijih stranih turista koji su od početka godine posetili Srbiju, prema rečima direktorke TOS-a Marije Labović, najviše je gostiju iz regiona. - Od početka godine zaključno sa julom, najbrojniji su bili su turisti iz BiH. Potom slede gosti iz Rusije, Rumunije, Crne Gore, Turske, Kine, Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Nemačke.


Koliki su gubici u srpskom turizmu ove godine?
- Devizni priliv od turizma u Srbiji za prvih šest meseci ove godine iznosio je 416 miliona evra, što je za 18 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je devizni priliv bio 1,43 milijarde evra. U taj rezultat ušli su i januar i februar, a ti meseci bili su dobri i tada je zabeležen dvocifreni rast. Zaključno sa julom, pad u broju dolazaka i noćenja inostranih turista iznosio je čak 70 odsto. Iako domaći gosti neće moći da kompenzuju gubitke od početka godine, svakako je da će ih ublažiti. Ovog avgusta zabeležili smo čak 25 odsto više domaćih turista u odnosu na avgust prošle godine, što je zaista ohrabrujuće. Pored toga što je naš gubitak veliki, on je neznatno manji kada se ima u vidu ukupan gubitak na nivou Evrope.

Zlatibor

RINA

Zlatibor, Foto: RINA


Koje su destinacije ovog leta bile najpopularnije među domaćim turistima?
- Planine i banje bile su najposećenije. U avgustu je porast turista na planinama bio čak 64 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine, dok je u banjama zabeleženo 30 odsto više gostiju nego u avgustu prošle godine. Najpopularnije destinacije bile su Zlatibor, Kopaonik, Tara, Divčibare, Vrnjačka Banja, Sokobanja. Ipak, najveći rast su imali Pirot i Stara planina, gde je zabeleženo više turista čak za 200 odsto.
Da li su se turisti žalili da su pojedini hotelijeri povećali cene?
- Dešavalo se da ljudi pogrešno protumače cenu i da se bune jer pomisle da se cena odnosi na iznajmljivanje apartmana za dve osobe, a u stvari je reč o ceni za boravak dvanaest osoba. Ipak, bilo je i onih koji su zaista podigli cene, a oni su naravno u skladu sa tom odlukom i ostvarili promet. Važno je da u Srbiji postoji raznolikost cena i da ima smeštaja za svačiji džep.
Kako vidite Srbiju kao turističku destinaciju nakon pandemije?
- Da ne bismo morali da strancima opet otkrivamo našu zemlju, u šta smo uložili mnogo resursa u proteklim godinama, TOS nije prestao da promoviše Srbiju na glavnim turističkim tržištima. U Kini smo i te kako prisutni, a promovišemo se i u SAD, kao i u mnogobrojnim evropskim državama. Naredne godine bi trebalo da imamo još više promotivnih aktivnosti jer kada se otvore granice, konkurencija će biti zaista velika.
Kada možemo očekivati strane turiste u većem broju?
- To je jako teško predvideti, a prema našim informacijama, Kinezi su i dalje jako zainteresovani da putuju u Srbiju. Kada se steknu uslovi za putovanje, naša zemlja će definitivno biti njihov izbor. Pre nekoliko dana potpisali smo i ugovor sa jednim poznatim svetskim tur-operaterom, koji će pripremiti programe za putovanje u Srbiju nakon što se završi kriza izazvana koronavirusom. 

PROČITAJTE JOŠ



Komentari (1)

miloje

28.09.2020 09:43

Taman da se renoviraju sve banje koje su zapuštene ili zaboravljene a kjih ima po Srbiji i za naše i za strane goste dovoljno!