Ceca Ražnatović
Alo!/Nenad Vujanović
Ceca Ražnatović

Alo!/Nenad Vujanović

Ceca Ražnatović, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

- Dok cela država priča o dvostihu iz Cecine pesme koju sam ubacio u moj udžbenik i svi su zgroženi, nekako svima promiče činjenica da se u jednom drugom udžbeniku odobrenom za period 2016-2020. nalazi cela Cecina pesma „Kukavica“ - ovako za „Alo!“ priča Vlado Đukanović, naš poznati lingvista i autor radne sveske za srpski jezik i književnost izdavačke kuće BIGZ u kojoj se nalazi 10 reči iz Cecine pesme „Lepi grome moj“, što je podigao Srbiju na noge i izazvalo oštru reakciju ministra prosvete, koji je najavio hitno „izbacivanje Cece“.

Đukanović, koji se, kako priznaje, sa silnim napadima ovih dana odlično nosio jer mu je savest mirna, kaže da nije hteo da izlazi u javnost sa ovom činjenicom sve dok svojim očima nije video odobreni udžbenik za prvi razred gimnazije izdavačke kuće „Klet“ koji potpisuju njegove koleginice, a u kojem se nalazi cela pesma „Kukavica“ sa potpisom autorke teksta ispod. Cecina pesma nalazi se pored pesme Zorana Kostića Caneta i učenici imaju zadatak da utvrde koja od njih ima umetničku vrednost...

- Koleginicama, autorkama ove radne sveske, ništa ne zameram, naravno. Izgleda da ja jedini u Srbiji mogu da ih razumem i shvatim šta su htele da pokažu - kroz smeh kaže Đukanović, pa nastavlja ozbiljno.

- Problematično mi je samo što se frtutma digla onog dana kada je trebalo da bude objavljen katalog odobrenih udžbenika na osnovu kojeg škole u narednih 15 dana trebaju da biraju udžbenike koje će poručiti. Ta frtutma je potrajala do srede i ugasila se. Ostalo je da je ministar prosvete prepoznao šund i kič i rekao da „nikako ne može šund i kič u udžbenike i apostrofirao BIGZ“. Rekao je i da će biti kažnjeni odgovorni i da će biti izbačeno spornih 10 reči iz udžbenika. Ispalo je da od svih 200 odobrenih udžbenika samo jedan uvodi šund u školu i promoviše osuđivanu kriminalku i ženu ratnog zločinca - kaže Đukanović.

Udžbenik u kojem se nalazi cela Cecina pesma su lingvisti dostavili nepoznati ljudi.

- Jer su verovatno bili revoltirani ovom hajkom. Kod tog izdavača imate celu pesmu „Kukavica“ od iste te žene koja je šund i kič po ministru. One su sugestivno pokazale da pesma A ima umetničke vrednosti, a ta Cecina B pesma nema umetničke vrednosti, ali su obe pesme koje su odabrane popularne. I za njih su mogle da se navode iste zamerke, mogli su roditelji da se pobune kao sada, ali nisu, to im nije smetalo. Zato je moj dvostih, koji čak nije ni potpisan, izgleda veći problem. To su različiti aršini. To u normalnom svetu nije u redu, u nenormalnom svetu i na prljavom tržištu prolazi da jedan izdavač može da ubaci celu pesmu, a drugi ne može ni stih. Stvarno je degutantno - kaže naš sagovornik.

Komentari (7)

Tamara

06.05.2018 11:09

sramota!

Sule

06.05.2018 11:10

Prema svima isti aršin.Očigledno huškanje izdavačkih kuća. Inače, ja u pomenutom dvostihu, sem vokativa vidim i snažnu stilsku figuru i u njoj moć koju ljubav daje, a ne perverziju. Uistinu, ne razmišljamo svi isto.

Dona

06.05.2018 12:01

Ovaj dvostih, osim što je primer za vokativ , nema perverznih konotacija, već oslikava moć koju ljubav daje. Ne pucaju kreveti, puca tlo. Ovo je očigledan rat izdavačkih kuća, pa ukoliko ne treba bude u jednom, ne treba ni u drugom. Ista pravila za sve.

D

06.05.2018 13:12

Cime je ova osoba zaduzila nas narod da moramo svakodnevno da je velicamo,strasno.

Ami

06.05.2018 16:45

@D - E...stvarno su nasli akademski potkovanu damu i Arkana za primjer -djeci??? Mozel kako i Soraja i njene zasluge u tu citanku-da se primjeri upotpune i legalizuju.

Blok

06.05.2018 13:25

Samo da nije Ceca! A šta bi sa testom iz opšte kulture na pr8jemnom i Karleušinim stihovima?

Milan1

06.05.2018 17:59

A gde su ostali naši "umetnici": Karleuša, Stoja, Lepa Brena, Lepa Lana - svi su lepi...