Knez Mihailova Nova Godina Beograd
Alo!/Rajko Ristić
Knez Mihailova Nova Godina Beograd

Alo!/Rajko Ristić

Knez Mihailova Nova Godina Beograd, Foto: Alo!/Rajko Ristić

 

Više puta sam pisao, najviše na ovom portalu, ali i drugde o Beogradu. Ono u što smo se i ovoga puta mogli uveriti, mi novinari iz Sarajeva, Banja Luke i Zagreba, jest činjenica da na prostoru bivše SFRJ pa i šire, jedino ovaj grad može da pretenduje na titulu metropole - napisao je hrvatski novinar Vjekoslav Madunić, nakon nedavne posete našoj prestonici.

PROČITAJTE JOŠ:

 

On je u Beogradu boravio tokom studijskog boravka koji Turistička organizacija Beograda organizuje za novinare iz nekadašnjih jugoslovenskih republika.

Svoj stav o tome da se jedino Beograd može nazvati metropolom jasno je objasnio na portalu fama.com.

- Jer, nije tu reč o samom središtu, svima znanim Knez Mihajlovoj i prilaznim ulicama, Trgu Republike i Terazijama s hotelom Moskva, već ako na primer u 23 sata poželite da poijete piće i nešto pojedete u krugu tri-četiri kilometra od centra, sigurno ćete to moći dobiti.

Knez Mihailova Nova Godina Beograd

Alo!/Rajko Ristić

Knez Mihailova Nova Godina Beograd, Foto: Alo!/Rajko Ristić

- U gradu u kojem živim piće možete u to vreme dobiti u Tkalčićevoj ulici, ostali lokali baš počinju sa zatvaranjem, a pojesti nešto u to doba spada u raritete. Naravno, ovaj mesec je Zagreb živnuo – Advent je – ali već u januaru ta tužna činjenica ponovno će zavladati - naveo je Madunić.

On je nadalje opisao obilazak u koji su njega i kolege poveli direktor TOB-a Miodrag Popović i njegove saradnice.

Obišli su Dom Jevrema Grujića, o kome im je govorio Lazar Šećerović, potomak ove slavne srpske porodice, zatim izložbu slika Milene Pavlović Barili, a onda i novotvoreni Muzej iluzija.

- Ovaj modernistički prostor celim nizom vizualnih i zvukovnih efekata može dobro da oraspoloži i na kraju edukuje svakoga posetioca. Čovek se nakon poseta ovome mestu oseća razigrano, veselo, optimistično, što baš i nije slučaj sa svim muzejima - naveo je on.

Sledeće su bile posete Jugoslovenskom dramskom pozorištu, tačnije predstavi "Vrat od stakla" u režiji Jagoša Markovića.

- Do ovoga poseta nisam znao da je otvoren Akvarijum i tropikarijum Beograd. U otmenom kvartu, Dedinju, jedna grupa entuzijasta uspela je da u prostoru nekadašnje mesne zajednice otvori ovaj muzej. Imali smo izuzetno edukovane voditelje u prostoru gde smo, osim riba i ostalog životinjskog sveta iz Jadranskog mora i drugih delova sveta, videli zmije, reptile, paukove... Opšti utisak svih nas je da ova vredna entuzijastična ekipa, koja preživljava najvećim delom od prodaje ulaznica, zaslužuje svu pažnju grada i države u održavanju pametno smišljenog koncepta - smatra on.

 

Sledila je poseta Muzeju savremene umetnosti, a on je lično posetu Beogradu završio na piću sa Svetislavom Basarom, a sutradan u kupovini sira i kajmaka na Zelenoj i Kalenić pijaci.