Vučica
Rina
Vučica

Rina

Vučica, Foto: Rina

"Markirali smo medvede, a ona je došla sasvim neplanirano i za nju smo ogrlicu morali posuditi od kolega iz Hrvatske koji su nam izašli u susret. Ona je tada vraćena u prirodu i upravo zahvljajući tom monotoringu dobijamo izuzetno važne informacije o njenom kretanju i načinu života. Međutim, došlo je vreme kad ogrlicu moramo da vratimo, a za novu nemamo sredstava jer je potrebno preko dve hiljade evra", izjavio je za RINU, Vjekoslav Joksimović iz UG "Jadovnik - oaza netaknute prirode".

Vučica

Rina

Vučica, Foto: Rina

Vanda sada ima dve ipo godine i jedini je za sada markirani vuk u Srbiji. Ove životinje su na planini Jadovnik u velikoj opasnoti od istrebljenja, jer se njihov lov vrši nekontrolisano.

"Naš cilj je da sačuvamo ove jedinke. Zahvaljajući Vandi dobijamo informacije o teritorijama koje preferira, da li je kotila, da li se njihova brojnost povećava. Da li živi sama ili u čoporu, to su sve informacije koje su nam od velike važnosti. Naš cilj je da ukoliko budemo u mogućnosti markiramo još jednog vuka. Sami plaćamo gorivo, sve troškove, a marikiranje iziskuje veće količine novca", ističe Joksimović.

Vučica

Rina

Vučica, Foto: Rina

Na planini Jadovnik, vrši se monotoring i mrkog medveda, a kada su markirali vučicu Vandu u čeku je došao i izuzetno redak primerak ove jedinke, kom su stručnjaci sa Biološkog fakulteta dali ime Bora, a već nekoliko godina unazad prati se medved Miloš.

Pročitajte: