MARKET, KUPOVINA, PRODAVNICA
Shutterstock, ilustracija
MARKET, KUPOVINA, PRODAVNICA

Shutterstock, ilustracija

MARKET, KUPOVINA, PRODAVNICA, Foto: Shutterstock, ilustracija

Limenke i konzerve koje se koriste za hranu i piće u svakodnevnom životu su kancerogene i opasne po zdravlje ljudi.

Prema rečima stručnjaka, najopasnije su konzerve sa masnom hranom poput sardina, tunjevine ili konzerviranih gotovih jela. Pod dejstvom masnoće ova otrovna supstanca se najbrže rastvara i direktno apsorbuje u hranu.

Pored konzervi, veliki količine bisfenola A nalaze se plastičnim ambalažama za hranu, limenkama, plastičnim čašama za jednokratnu upotrebu, posudama za mikrotalasnu pećnicu. Bisfenol A može izazvati oboljenje srca i krvotoka, dijabetes, neplodnost, rak dojke, rak prostate, kao i poremećaj ravnoteže hormona.

Direktorka organizacije za pronecu hemikalija Jasmina Ranđelović ističe da se ova materija zapravo nalazi u unutrašnjem sloju limenki i konzervi, odnosno u zaštitnom unutrašnjem premazu.

- Ova supstanca se, između ostalih, nalazi u limenim ambalažama, a najopasnije delovanje ima u onim namirnicama u kojima ima masti i ulja, poput sardina, gotovih jela, mesnim prerađevina. Jer, hemijski gledano, bisfenol A se najbrže i najviše rastvara u mastima i samim tim apsorbuje u ambalažu. Tu su svakako i limenke sa napicima, koje su podjednako štetne kao i konzerve - priča Ranđelović.

Konzerva

Alo!/Rajko Ristić

Konzerva, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević smatra da je potrebno da se svi kancerogeni materijali zamene nekim drugim materijalima i da bezbednost potrošača bude na prvom mestu.

- Bisfenol A treba zabraniti i u raznim plastičnim ambalažama za hranu, proizvodima od gume i PVC-a, konzervama za hranu, limenkama u koje se sipaju sokovi, kafe i koje se u poslednje vreme masovno koriste. To direktno ugrožava zdravlje ljudi. Bilo da pijete iz limenke sok, kafu, čaj, ili jedete konzervisanu hranu, ona sadrži barem tragove ove supstance, koja se hemijskim putem apsorbuje u sadržaj pakovanja. Zato je najbolje rešenje da se ova vrsta namirnica i napitaka pakuje u staklene boce. One su najbezbednije, najkvalitetnije, jedini problem je što su teže za transport i povećavaju težinu proizvoda - ističe Bogosavljević.