Zgrada kod Hrama Svetog Save
M. Josida
Zgrada kod Hrama Svetog Save

M. Josida

Zgrada kod Hrama Svetog Save, Foto: M. Josida

Gotovo da nema poznavaoca tržišta nekretnina u Beogradu koji za glamuroznu zgradu sa pogledom na Hram Svetog Save sa najskupljim stanovima na Vračaru, neće reći da je zida Homen.

- To su najskuplji kvadrati na Vračaru i najluksuzniji rezidencijalni kompleks. Stanovi u ovoj petospratnoj zgradi prodati su dok još nije bila stavljena ni jedna jedina cigla, i to po ceni od 4.000 evra po kvadratu. Te stanove gradi Homen, i tu zgradu interno zovu Homenova zgrada - priča za „Alo!“ jedan od poznavalaca tržišta nekretnina.

Tata bio direktor, a mama vlasnik

„Dikem izolacija“, kako stoji na APR-u, promenila je 2015. ime u „Merin gradnja“, pa onda 2016. je „Merin gradnja“ zamenjena starim imenom „Dikem izolacija“. Danas se kao vlasnik „Dikem izolacije“ navodi „Merin holdings limited“ sa Kipra, a direktor je Đura Stanić. Direktor „Merin gradnje“ do novembra 2015. bio je Borivoje Homen, otac Slobodana Homena, da bi ga na tom mestu zamenio Stanić, koji je i na čelu „Merin holdinga“.

Takođe, i svi oni koji žive ili rade nedaleko od tog stambenog kompleksa, reći će da ga zida Homen. O tome se priča i u advokatskim krugovima, a to isto navode i njegovi poznanici, pa pojedini čak i tvrde da on to ni ne krije.

- To je njegovo jedan kroz jedan. On to i gradi i prodaje. Čovek to i ne krije, čak i priča da mu je to posao života. Ništa tu nije tajno i tu nema ničeg spornog - kaže naš izvor blizak Homenu.

Inače, taj luksuzni stambeni kompleks izgrađen je na zemljištu nekadašnjeg zanatskog centra „Vračarac“. Lokali u tom zanatskom centru porušeni su tokom 2010. godine, što je pratilo i negodovanje vlasnika koji su se žalili Upravnom sudu.

Slobodan Homen

Rajko Ristić

Slobodan Homen, Foto: Rajko Ristić

Kako su mediji tada pisali, plac tog nekadašnjeg zanatskog centra je još 2002. preparcelizovan. Tada je deo lokala pripojen katastarskoj parceli u Mačvanskoj 40 (taj deo Mačvanske ulice u međuvremenu je promenio ime u ulicu Mome Kapora), koje je nedugo zatim kupilo preduzeće „Dikem izolacija“.

8.500 kvadrata

7 lokala

26 ekskluzivnih stanova

150-240 kvadrata su površine stanova

81 parking-mesto u podzemnoj garaži

Kako su mediji pisali još 2010, prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik te firme bilo je preduzeće „Inova“, koje je i danas u vlasništvu Dušanke Subotić Homen, majke Slobodana Homena. U vlasništvu firme „Inova“ danas su „Dikem Chemical“ i „Dikem gradnja“.

Međutim, kada smo pozvali Homena i kazali mu da ga zovemo povodom te luksuzne zgrade, čija se gradnja privodi kraju, a onda i upitali kada je useljenje, dobili smo potpuno neočekivan odgovor.
- A što mene to pitate, ne razumem. To zaista nema veze sa mnom. Mi samo tu radimo kao advokati, kao što radimo još jedno dvadeset-trideset drugih projekata. „Dikem izolacija“ jeste davno kupila taj plac, ali je prodat pre pet godina. Prodata je i „Dikem izolacija“ - kaže Homen.

Sestra direktorka u „Merin holdingu“

"Merin holding" u svom sastavu ima dve firme i to „Merin eset menadžment” i “Merin advajzori servisez”, dok treće firme, “Merin investments”, nema u APR-u. Ove dve firme, prema podacima u APR-u, u vlasništvu su firme “Merin holdings limited” sa Kipra, a sedište im je na Novom Beogradu, na istoj adresi na kojoj je i „Dikem izolacija“. Osim Đure Stanića, koji je izvršni direktor, u „Merin holdingu“ kao direktor pravne službe radi sestra Slobodana Homena, Jelena Homen Tasić, što se i navodi na sajtu „Merina“.

Komentari (7)

Ned Stark

15.08.2018 06:50

Bivsi kolega Marka Djurica, pa sta?

Roni

15.08.2018 07:54

@Ned Stark - Nije se Đurić obogatio, nego kolega.

Ned Stark

15.08.2018 16:50

@Ned Stark - Znaci lose je samo ako se obogati, inace je skroz kul sto je Djuric isto bio otporas? A i to da se nije obogatio tesko, mozda samo nije koliko kolega.

Pera Detlic

15.08.2018 07:25

Nije ovo nista kad Sutanovac pocne da zida na svom pasnjaku. Eeeej moja sirotinjo gledaj i krsti se koje ste vi ovce i za koga ste glasali.

desko

15.08.2018 10:57

@Pera Detlic - Pa Sutanovac nema ni jednu upotrebnu dozvolu ni za stanove niti za kafić vec resenje da svi moraju da napuste zgradu i da ne smeju da je koriste! Porezko odeljenje aGOVračar jeste do 27. jula zatvorilo kafić ali i pored svih izvršnih Rešenja Gradske Gradjevinske inspekciji i dalje Kafić radi i čak je otvorio - nezakonito- i kuhinju sto znači da je i Restoran!? Tako rade DS-ovi članovi : „ demokrate i patriote“...Jadna li smo mi demokratija!

bgb

15.08.2018 13:26

zuta sekta!!!

TANJA

16.08.2018 00:46

Bitne dve cinjenice su da je zgradu ozidao covek koji je radio u Ministarstvu pravde.I otkud mu milijarde da ozida zgradu.Sta ceka Vucic?Kad ce da se donese Zakon o poreklu imovine.Evo npr.ovaj da objasni otkud mu miljarde.