Trgovci i proizvođači  ne libe se da zarade  i na najmlađima
Shutterstock
Pelene sadrže i po 50 hemikalija
Pelene sadrže i po 50 hemikalija, Foto: Profimedia

 

Počev od pelena za bebe, preko kašica, sokova za decu i kozmetike za najmlađe, sve sadrži supstance koje su u manjoj ili većoj meri štetne po zdravlje mališana. „Alo!“ vam predstavlja vodič kako da što pametnije kupujete za svoju decu.

 

Pamučne vs „pampers“ pelene

 

Kako se postiže „savršenost“ pelena

- nepropustljivost - organohlorin, natrijum-poliakrilat

- mekoća i savitljivost - polietilen i polipropilen, tributil

- miris - sintetički parfemi

- belina - dioksin

Danas je gotovo nazamislivo da bebe nose pamučne pelene koje su nosile generacije dece. Moderno vreme nameće brzinu i komfor kao imperativ, međutim, to je komfor odraslih, na uštrb bezbednosti sopstvene dece, jer da bi se proizvela jedna superupijajuća pelena potrebno je i do 50 hemikalija, koje teško mogu biti bezbedne za bebu, koja ih nosi u proseku dve godine. No, tri su i izuzetno toksične.


Natrijum-poliakrilat - koristi se da upija tečnost jer se u dodiru sa vodom pretvara u gel. Koristi se jer može da upije čak 100 puta veću količinu tečnosti od svoje težine, ali time upija i tečnost iz kože i isušuje je, što usporava zarastanje rana i izaziva umor. Može biti uzrok alergijskih reakcija na genitalijama, groznice, povraćanja, može čak da izazove toksični šok. Treba napomenuti da je ta materija zabranjena u proizvodnji uložaka i tampona za odrasle. Povrh svega, gel se često zadržava na koži nakon skidanja pelena, pa budite posebno oprezni, jer ako beba proguta i gram ovog gela, to može biti fatalno za nju.


Dioksin - visokotoksičan i označen kao uzročnik spontanih pobačaja i genetskih promena.


Tribultitin - otrovan, prodire kroz kožu i ima dejstvo slično hormonima, pa može biti uzrok steriliteta muške dece.


Savet: Iako vam se čini da je to danas nemoguće, uvek radije birajte pamučne palene, bar u kućnoj varijanti, a one za jednokratnu upotrebu ostavite za izlaske van kuće.


Zaslađena vodica umesto voćnog soka


Ako vas hemija u pelenama ne iznenađuje, šta kažete na hemiju u sokovima koji u nazivu sadrže reč „voćni“?!


Dok su voćni sokovi donedavno preporučivani od stručnjaka kao zdrava varijanta u odnosu na gazirane, sada se stavljaju u isti koš. Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača kaže da slika voća na ambalaži više nije garancija da sok sadrži visok nivo voćnog sadržaja.


- Zato prilikom kupovine sokova za decu obavezno čitajte deklaraciju, što ljudi retko rade. Kada je uvođenjem novog pravilnika o deklarisanju uvedena mogućnost da svi proizvođači istaknu sliku voća na pakovanju iako je njegov udeo zanemraljiv, od toga su morala da budu izuzeta deca, ali pojedini kvaziproizvođači to ne poštuju, pa umesto sokova prodaju zaslađenu vodicu - kaže Bogosavljević. Više studija je pokazalo da postoji veza između voćnih napitaka i dijabetesa tipa 2 jer “voćni sokovi” voće sadrže samo u tragovima, a zapravo su samo fruktoza, koja može da prouzrokuje oštećenja jetre. Nešto bolja situacija je sa kašicama za bebe. Gotove kašice često sadrže više vode, skroba i šećera nego ona spravljena u kućnim uslovima. Kukuruzni skrob ili pirinčano brašno služe za njihovo zgušnjavanje, a u neke kašice se dodaje so ili šećer da bi se popravio ukus. Ti dodaci nisu opasni, ali zauzimaju mesto zdravijim sastojcima i umanjuju nutritivni sadržaj hrane.


Savet: Kako se ne biste zamarali čitanjem deklaracija i razmišljali o izboru između dva zla, najbolje je da kupite sveže sastojke i detetu napravite sok ili kašicu koji će biti 100 odsto od voća.

 

Tihi ubica u dečjoj kozmetici

Za pelenama ne zaostaje ni kozmetika za bebe i decu. Umesto da budu nežni i „bez suza“, ovi proizvodi za negu su puni štetnih hemikalija, od kojih su neke potencijalno kancerogene. To su pre svega formaldehid i dioksin. Prvi štiti od bakterija i ima ulogu antiseptika. Iritira disajne puteve, pogoduje nastanku astme, alergijskih reakcija na koži, vrtoglavice, glavobolje i problema s očima, a problem je što se često deklariše pod drugim imenima. Dioksin, osim što je sam po sebi štetan, taloži se u telu i prirodi, pa ga nazivaju tihim ubicom. Ima dokazano kancerogeno delovanje, deluje na reproduktivne funkcije i na imunitet jer smanjuje broj odbrambenih ćelija. Skoro neizostavan sastojak dečje kozmetike su takozvana bejbi ulja, koji prodiru u organizam i talože se u limfnim čvorovima i jetri.

 

Trgovci i proizvođači  ne libe se da zarade  i na najmlađima
Trgovci i proizvođači ne libe se da zarade i na najmlađima, Foto: Shutterstock

 

Čitajte deklaracije

Petar Bogosavljević navodi da kod nas nisu obavljena ispitivanja kozmetike za negu dece, ali da su dobijali primedbe da su deca dobijala osip. Zato čitajte deklaracije i proverite da li proizvod ima sertifikat. Minimum za prirodnu kozmetiku je BDIH, tu je i „Na true“ s jednom, dve ili tri zvezdice, u zavisnosti od toga koliko proizvod sadrži organski uzgojenog materijala. Preporuka lekara je da koristite bazna ulja - bademovo, susamovo, ulje od makadamija i noćurka.