Skjatos Grčka Godišnji odmor More
Shutterstock
Skjatos Grčka Godišnji odmor More

Shutterstock

Skjatos Grčka Godišnji odmor More, Foto: Shutterstock

Matić za Tanjug ističe da su usaglašeni tehnički uslovi u vezi sa sporazumom i da je sada pitanje procedura kada će se to završiti.

Ministarka navodi da su uslovi pod kojima će naši građani moći da idu u Grčku poznati i da podrazumevaju digitalne potvrde o vakcinaciji ili antigenski, odnosno pi-si-ar test.

- Za decu stariju od 10 godine biće neophodni antigenski testovi, koje će Grčka refundirati. Kroz različite vidove usluga, smeštaj u hotelu ili drugom mestu gde ljudi budu boravili, refundiraće se iznos koji su građani platili za testove - navela je Matić.

Napominje da Grčka zadržava pravo koje je i prošle godine praktikovala, a to je da radi brze nasumične antigenske testove na granici.

- Ovo je metod u koji oni imaju veliko poverenje i koji im je lane na vrlo pouzdan način ukazivao odakle dolaze turisti, odnosno koje su to zemlje gde će se u narednom periodu pojaviti žarište ili doći do opadanja broja zaraženih - kaže ministarka.

Komentarišući jučerašnju najavu iz Brisela da će zeleni digitalni sertifikati EU priznavati sve vakcine i biti dostupni i za građane izvan EU, Matićeva kaže da ova vest nije nikakvo iznenađenje za naše resorno ministarstvo.

- Mi smo toga bili svesni i prilikom prvog drafta koji je Evropska komisija izdala u vezi sa digitalnim zelenim sertifikatom, pa smo i tada govorili da će se priznavati sve vakcine koje je odobrila ili Svetska zdravstvena organizacija ili Evropska agencija za lekove - navodi ministarka za Tanjug.

Ističe da nema potrebe da se pitanje vakcinacije politizuje, jer je vakcinacija ključna za normalizaciju života i u EU i u čitavom svetu.

Matićeva zaključuje da je vakcinacija pitanje povratka u život čitavog sveta i da su zato validne sve vakcine koje doprinose imunizaciji stanovništva, kao jedinom načinu da se izađe iz krize izazvane kovidom.