Grčka
EPA/ANDY RAIN
Grčka

EPA/ANDY RAIN

Grčka, Foto: EPA/ANDY RAIN

Konkretno, piše u uputstvu za ulazak u zemlju, stanovnici država članica Evropske unije, Šengenskog sporazuma, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Srbije i Izraela mogu ući u Grčku ako imaju:

1. Negativan test uzrokovan PCR metodom urađen u poslednja sedamdeset dva (72) sata pre njihovog dolaska u Grčku

- Test mora biti urađen od strane laboratorija zemlje porekla ili tranzita ili javnih ili privatnih laboratorija u toj zemlji, pod uslovom da takve privatne laboratorije sertifikuje nadležno nacionalno telo.

- imaju potvrdu o testu, ime i broj pasoša ili lične karte osobe i koju prikazuju ovlašćenom licu.

2. Potvrdu o vakcinaciji

U slučaju da su vakcinisani protiv korona virusa, potrebno je da putnici pokažu potvrdu o vakcinaciji na engleskom jeziku, izdatu od strane javnog organa i u skladu sa relevantnim zakonodavstvom, pod uslovom da protekne četrnaest (14) dana od završetka vakcinacije.

Potvrda o vakcinaciji uključuje ime osobe, vrstu primljene vakcine i broj doza, koja će biti data na uvid predstavnicima Generalnog sekretarijata za civilnu zaštitu i Nacionalne agencije za javno zdravlje (EODY) koja je nadležna. Oni mogu da provere njenu autentičnost, kao i nadležno ministarstvo.

Podsetimo, Republika Srbija svojim građanima izdaje dvojezične potvrde o vakcinaciji sa QR kodom.

U uputstvu je dalje navedeno da osobe koje ulaze u zemlju mogu da budu podvrgnute laboratorijskom uzorkovanju (testiranju na granici).

Tokom svog boravka u zemlji, moraju da se pridržavaju mera za ograničavanje širenja korona virusa koje su na snazi, piše u saopštenju Vlade Grčke.

Takođe, svako ko putuje u Grčku mora da popuni PLF formular 24 sata pre dolaska u zemlju.

Osim toga, turisti će u Grčku moći da uđu preko graničnih prelaza sa Bugarskom - Promahonas i Nimfeja.

Granični prelaz Evzoni i dalje ostaje zatvoren za turiste, a preko njega će u zemlju moći da uđu samo državljani Grčke, stranci sa zelenom kartom i autoprevoznici.