Stevan Bakić
Privatna arhiva

U Zadužbini Dušana Radića večeras je počela „Nedelja pravoslavlja“, kulturno-duhovna manifestacija koja će ove godine proteći u znaku tridesetogodišnjice rada i postojanja Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“, osnovanog 13. aprila 1991. godine s ciljem da afirmiše srpsku duhovnost i kulturu, da širi i štiti najznačajnije vrednosti istorije Srba, tradicije i stvaralaštva. Otvaranju manifestacije prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tim povodom, izjavio da je svaka od godina koje su minule između osnivanja SKC „Sveti Sava“ i danas bila ispunjena mnogobrojnim kulturnim događajima, mudrim rečima velikana srpske kulture – akademika, duhovnika, državnika, svedoka i stvaralaca srpske istorije.

„Svima njima je subotički domaćin bila organizacija sa imenom Svetog Save. Imenom koje obavezuje na sabornost, ozbiljnost i istrajnost u misiji očuvanja i predstavljanja srpske tradicije, duhovnosti i kulture. Srpski kulturni centar taj svoj uzvišeni zadatak obavlja u prostorijama crkvene Zadužbine Dušana Radića, velikog subotičkog dobrotvora“, naglasio je Stevan Bakić.

Radić je, istakao je, davne 1888. godine podigao ovu kuću u kojoj se srpski narod Subotice okuplja još od 1916. godine, kada je preminuo u austro-ugarskom logoru, a svoj dom testamentom ostavio svom rodu i svojoj Crkvi.

„Uz ovu kuću zaveštao je i mnogo zemlje i druga materijalna dobra, koja su omogućila život i rad srpskim kulturnim institucijama, sve do konačne nacionalizacije njegove zadužbine 1959. godine“, podsetio je gradonačelnik Bakić.

Subotica

Privatna arhiva

Subotica, Foto: Privatna arhiva

Podvukao je da je ovaj jubilej prilika da se kaže, da je veliku ulogu u vraćanju ovog prostora Crkvi i ispravljanju nepravde prema Dušanu Radiću i srpskom narodu u Subotici, imala gospođa Mileva Marodić, dok je njen suprug Milan Marodić dao svoj doprinos kao jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik i organizator programa u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“.

„Na ovu veliku godišnjicu želim u ime Grada da im se zahvalim na tom trudu. Kao što sam naglasio na Savindan, Grad Subotica ostaje pouzdan partner ovog Centra. Srbija nikada nije imala kvalitetniju kulturnu politiku i danas smo u situaciji da možemo da kažemo da su gradske i državne ustanove kulture partner ovakvim organizacijama“, zaključio je Stevan Bakić.

Subotica

Privatna arhiva

Subotica, Foto: Privatna arhiva

Nedelja pravoslavlja otvorena je izložbom „30 godina crkveno umetničkog stvaralaštva Svetozara Pandurovića“, a otvorenom je proglasio protoprezviter otac Dušan.

Organizator „Nedelje pravoslavlja“ je Srpski kulturni centar „Sveti Sava“.