PROČITAJTE NA VREME! Beograđanima prete nove kazne, za mnoge niste ni čuli!

Pravila, pravila.

Novac, pare, dinari
Novac, pare, dinari, Foto: Shutterstock

"Oko sokolovo" je počelo da snima nepropisno parkirana vozila po beogradskim ulicama, "šverceri" po gradskom prevozu ubuduće će plaćati skoro duplo veće globe, ali to su samo neke od kazni koje svakodnevno prete Beograđanima, bilo da su u svojim domovima ili na ulicama, da su pešaci ili vozači.

"Šverc" u gradskom prevozu

Prevoz, GSP, tramvaj
Prevoz, GSP, tramvaj, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Putnici koji u gradskom prevozu budu zatečeni bez validne karte od strane kontrolora moraće ubuduće da plate 10.000 umesto dosadašnjih 6.000 dinara. Ipak, ukoliko kaznu plate u roku od osam dana, ceh će biti “samo” 5.000 dinara.

Za žutu traku 10.000 dinara

Žuta traka
Žuta traka, Foto: youtube

Na poslednjoj sednici Skupštine grada uvedena je praktično nova, odvojena kazna, za sve one koji nepropisno parkiraju svoja vozila u žutoj traci.

Oni će ubuduće morati da plate 10.000 dinara.

Ako ne platite parkiranje...

Maštovito parkiranje
Maštovito parkiranje, Foto: Vladimir Marković

Svi oni koji ne plate parkiranje u zoniranim delovima grada, odnosno im istekne vreme, moraće kao i do sada da plate kaznu ili dnevnu parking kartu od 1.870 dinara. Ukoliko je plate u roku od osam dana imaju 50% popusta - 935 dinara.

Pazite gde prelazite ulicu

Pešački prelaz, saobraćaj, pešak, ulica
Pešački prelaz, saobraćaj, pešak, ulica, Foto: Masanori Jošida

Svi pešaci koji pređu ulicu van pešačkog prelaza ili to urade na crveno svetlo moraju da plate 5.000 dinara.

Ako to urade u prisustvu maloletnog deteta kazna je od 15.000 do 30.000 dinara!

Mobilni i slušalice na pešačkom

Aplikacija, mobilni telefon
Aplikacija, mobilni telefon, Foto: Shutterstock

Korišćenje mobilnog telefona na pešačkom prelazu može da vas košta 3.000 dinara, a ako je sa vama dete, kazna iznosi od 6.000 do 12.000 dinara.

Za slušalice u oba uha na pešačkom prelazu plaća se 3.000 dinara.

Ako vas ulovi "Oko sokolovo"...

Oko sokolovo
Oko sokolovo, Foto: Alo.rs

Kazne ako vas “ulovi” “Oko sokolovo” su od 5.000 do 25.000 dinara. Najblažu će platiti oni koji se parkiraju na trotoaru, a ne ometaju kretanje pešaka ili u sporednim ulicama gde vozilo ne ometa saobraćaj ali je na kolovozu. Najdrastičnije od 25.000 su ako je vozilo parkirano na pešačkom prelazu, tramvajskim šinama i zelenim površinama.

Klima curi za 5.000 dinara

Klima-uređaji
Klima-uređaji, Foto: Alo / Masanori Jošida

Po tropskim vrućinama skoro da ne možemo zamisliti uobičajeni dan bez klima uređaja. Međutim, ako vam klima kaplje na ulicu preti vam kazna od 5.000 dinara. A isto toliko može da vas košta i ako je bučna pa remeti kućni red.

Remećenje kućnog reda

Buka Galama Jastuk Devojka
Buka Galama Jastuk Devojka, Foto: Shutterstock

Za nepoštovanje kućnog reda takođe vam preti kazna od 5.000 dinara. Tu spadaju remećenje kućnog reda, odnosno buka, pušenje na stepeništu i u hodniku, trešenje stoljnjaka kroz prozor...

Pazite gde palite cigaru

Cigarete
Cigarete, Foto: printskrin

Za pušenje u javnom prevozu, kao i u bilo kojem zatvorenom prostoru, odnosno javnom prostoru u kojem je pušenje zabranjeno, moraćete da platite kaznu od 5.000 dinara.

Nemaš masku, plaćaš 5.000

Putnici i maske
Putnici i maske , Foto: M. Š.

Ukoliko ne budete nosili masku u javnom gradskom prevozu, kao i u svim zatvorenim objektima (prodavnicama, apotekama, pekarama, gradskim službama...) preti vam kazna od 5.000 dinara.

Pojas i vožnja sa mobilnim

Sigurnosni pojas
Sigurnosni pojas, Foto: Printscreen/ Youtube

Sva lica u automobilu koja nemaju vezan sigurnosni pojas mogu da budu kažnjena sa 5.000 dinara. Ista visina kazne preti i vozačima koji razgovaraju mobilnim telefonima (ako nemaju hends-fri).

Povezane vesti

 • Korisnik: Dejan
  03/08/2020 - 10:53
  Kada budu obezbedili normalan javni prevoz u kome se ne rizikuje život, ali bukvalno u svakom smislu se rizikuje život ulazeći u javni prevoz, kada budi odredili da periferna naselja imaju redovan interval prevoza, a ne na svaka 2 do 3 sata, eee tada ću im plaćati kartu, a dotle dok ne budu pružili normalnu i adekvatnu uslugu prevoza, ne pada mi na pamet da plaćam kartu a da autobus čekam u gradu po parkovima po DVA SATA! bas da vidim ko će da me natera da kontrolorima dam ličnu kartu....
 • Korisnik: sara
  02/08/2020 - 14:59
  Samo gde da nađemo policajce koje će sve to da kontrolišu, jer ih nema po ulicama!!!.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi