KBC "Dragiša Mišović", bolnica
Tanjug/ Sava Radovanović
KBC

Tanjug/ Sava Radovanović

KBC "Dragiša Mišović", bolnica, Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

 

Jedan od uzroka povećanja respiratornih infekcija kod dece i odraslih jeste nestabilno vreme. Prema izveštajiima iz pojedinih gradskih domova zdravlja, povećan je broj dece sa simptomima respiratornih infekcija. Kako pedijatri kažu, broj prehlađene dece se povećao od početka školske godine.

- Kod nas je primetno da se više dece javlja zbog prehlade. Česte su i upale grla koje se tretiraju antibioticima, a kod temperature se prepisuje terapija antipireticima. Kašalj nastaje zbog slivanja sekreta u ždrelo i nadražuje ga i može biti poprilično uporan kod male dece - rekao je doktor Dejan Jonev, pedijatar u DZ "Simo Milošević" na Čukarici.

Jedna osoba preminula! Epicentar zaraze u Beogradu!

AUTOR: Blic/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 11.09.2019. 11:02 Među evropskim zemljama najugroženija Grčka Bolnica, Foto: Alo!/Dejan Briza Prema poslednjim informacijama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" do 10. septembra u Srbiji je prijavljeno ukupno 13 slučajeva oboljevanja od virusa Zapadnog Nila, od kojih je velika većina, čak devet, registrovano u Beogradu.

 

On dodaje da je jedan od uzroka povećanja respiratornih infekcija kod dece i odraslih jeste nestabilno vreme.

- Jutra su značajno hladnija od ostatka dana i to pogoduje razvoju ovakvih simptoma. Takođe, deca u vrtićima i školama prenose viruse jedni drugima - kaže doktor Jonev i savetuje:

Bolnica

Alo!/Dejan Briza

Bolnica, Foto: Alo!/Dejan Briza

 

- Roditelji bi trebalo decu da obuku adekvatnije ujutru kada je hladno. Respiratorne virusne infekcije nisu ozbiljne, ali kašalj može biti vrlo uporan, što najviše plaši roditelje - rekao je on.

Doktor Obrad Isailović iz Doma zdravlja u Obrenovcu kaže da je blagi porast dece sa simptomima kašlja i povišene telesne temperature primećen od 1. septembra i da iznosi "nekih 20 odsto", te da ovi simptomi nisu povezani sa gripom.

- Od 1. septembra kod nas je primljeno sa ovim tegobama od 120 do 130 dece na dnevnom nivou, a pre 1. septembra taj broj je bio od 90 do 100 dece. To su mahom deca predškolskog uzrasta od tri do pet godina. Takođe, kod njih su trenutno česte i alergije i infekcije oka. Što se tiče dece školskog uzrasta, od početka školske godine, bilo je od 160 do 180 poseta lekaru na dnevnom nivou. I tu dominiraju respiratorne infekcije kod dece uzrasta od 10 do 14 godina - rekao je doktor Isailović.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Ovakvo stanje je zbog početka školske godine i boravka dece u kolektivu, a respiratorne infekcije se lako prenose. Ova godina nije izuzetak, to se dešava svake godine. Takođe, ovome doprinose i razlike u temperaturi u toku dana - kaže on.

Doktor Isailović savetuje adekvatno oblačenje dece ujutru kada su temperature niže i poručuje da je bitno da se deci ojača imunitet.

- Za jačanje imuniteta je najbolje da deca imaju raznovrsnu ishranu bogatu voćem i povrćem kao i fizičku aktivnost. Deca sa jačim imunitetom teže oboljevaju od prehlade - zaključio je doktor Isailović.

Samo u protekla 24 sata, u Službi za hitnu medicinsku pomoć u Pančevu bilo je devetnaestoro dece koja su se žalila na povišenu telesnu temperaturu i kašalj.

BONUS VIDEO: Snajperista američkih Foka upucao vozača mercedesa