Pošta
Alo!/ Dejan Briza
Pošta

Alo!/ Dejan Briza

Pošta, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Nema više anonimnog slanja paketa i mogućnosti da poručite original patike, a dobijete lažne. Ove novine doneo je novi Zakon o poštanskim uslugama koji ne predviđa i novi cenovnik, ali uvodi veću zaštitu za građane.

Pre nego što predamo svoju pošiljku za slanje, poštanskom radniku ubuduće ćemo morati da pokažemo ličnu kartu, i to je osnovna izmena koju donose novi propisi. Poštanskom radniku istovremeno nećemo morati da otvaramo paket i omogućimo uvid u stvari koje šaljemo, ali će on na na otvaranje imati pravo u slučaju zahteva određenih institucija poput, recimo, MUP-a.

Možete i pročitati kolike kazne vas očekuju ukoliko pošaljete nešto sa liste zabranjenih stvari: NEMA VIŠE SLANJA ANONIMNIH POŠILJKI! Za jednu vrstu paketa čekaju vas nadrealne kazne!

Novim zakonom, praktično, biće bolja kontrola tokova novca i poštanskih pošiljki koje su se do sada koristile i za šverc, najčešće akcizne robe.

"Po preuzimanju pošiljke do sada smo od pošiljaoca uzimali podatke poput imena, prezime i adrese. Tražili smo mu iste podatke i za primaoca . Sada ćemo, po novom zakonu, tražiti i broj lične karte, što je značajno u slučaju eventualne sporne situacije", objašnjava za  Nataša Milanović, regionalni menadžer "Beks ekspres".

Pročitajte još:

Lična karta moraće da se daje na uvid i kod slanja i kod podizanja vrednosnih i otkupnih pošiljaka, kao i kod uručenja novčanog iznosa.

Najveći broj, 289,5 miliona pošiljaka, odnosi se na univerzalne poštanske usluge. Tu spadaju pisma, poštanske uputnice, paketi do 10 kilograma u zemlji, slanje paketa iste težine u svet, ali i prijem iz inostranstva paketa do 20 kilograma. Ove usluge su ekskluzivno pravo javnog poštanskog operatora, odnosno JP "Pošte Srbije". Preostalih 35 miliona usluga su komercijalne, gde spadaju ekspres pošiljke i kurirske usluge.Trenutno u Srbiji ima 57 poštanskih operatora.

U proseku, u 2018. godini uručena je 131 poštanska pošiljka po domaćinstvu, odnosno 45 pošiljaka po stanovniku. Na nivou države to je približno 325 miliona pošiljaka.

Bonus video - Pitali smo narod da li znaju koji je praznik danas, a onda smo naišli na strance i iznenadili se