kiša, nepogode, vremenska prognoza, ljudi, Beograd
Alo!/Masanori Jošida
kiša, nepogode, vremenska prognoza, ljudi, Beograd

Alo!/Masanori Jošida

kiša, nepogode, vremenska prognoza, ljudi, Beograd, Foto: Alo!/Masanori Jošida

U jeku borbe sa zagađenjem vazduha u Srbiji prevaranti uvaljuju naivnim građanima preko interneta maske koje navodno štite od trovanja! Prodavci ih reklamiraju kao jedini način zaštite, a koštaju od 500 do 1.000 dinara po komadu. I u apotekama trenutno vlada nestašica za ovim proizvodima kako u Beogradu tako i u gradovima širom Srbije.

Međutim, stručnjaci tvrde da nikako ne treba kupovati maske sa interneta pošto takva roba nije proverena i verovatno se radi o prevari. Takođe, kako kažu, ni mnoge druge maske ne štite od zagađenog vazduha.

Vazduh, magla

Alo.rs/ M. G.

Vazduh, magla, Foto: Alo.rs/ M. G.

Sumnjiva roba

Prof. dr Branimir Nestorović, dečiji pulmolog i alergolog, načelnik pulmologije na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, tvrdi da maske nemaju nikakvu svrhu u zaštiti protiv zagađenog vazduha.

Cena maski

Hirurške maske 15

nanomaske 250

maske na internetu 500-1.000

*cene su izražene u dinarima za jedan komad

- Pogotovo one hirurške maske koje ljudi nose po ulici ne pomažu jer su one namenjene da zaštite hirurga u sali, a ne ljude od aerozagađenja. Ni one druge koje su napravljene da štite od zagađenje, osim što su nepraktične i što u njima ne može da se diše, takođe ne štite. U svetu je urađeno ozbiljno istraživanje o efikasnosti tih maski, a rezultati su bili smešni. Ispostavilo se da te maske štite svega 20 odsto - navodi on i dodaje da je najveće zagađenje ujutro.

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević upozorava da ne treba kupovati maske preko interneta jer nije utvrđeno do čega su napravljene i da li one uopšte štite od aerozagađenja.

- Jedina prava zaštita od zagađenog vazduha jesu medicinske nanomaske, koje su ispitane i registrovane u Agenciji za lekove i kroz koje ne mogu da prođu PM čestice. Njih za sada nema u apotekama, ali sam saznala da bi već za koji dan trebalo da stignu u Srbiju. Sve ostale maske koje se nude ne treba kupovati niti koristiti jer vas ne mogu zaštititi od zagađenog vazduha! Pogotovu ne one što se nude na internetu i prodaju za ogroman novac, jer niko ne zna da li uopšte deluju - kaže Radosavljevićeva.

Maske

Printscreen

Maske, Foto: Printscreen

Nestašica nanomaski

Da naš narod masovno kupuje nanomaske potvrdili su nam i u apotekama, gde su za poslednja tri dana prodali, kako kažu, nekoliko stotina komada.

- Sve smo već rasprodali, velika je potražnja, nove nanomaske očekujemo da nam stignu za koji dan. Koštaju 250 dinara, a obične hirurške maske se takođe dosta kupuju i one su jeftine, svega 15 dinara komad - kažu u jednoj beogradskoj apoteci.

Magla

Tanjug/Jaroslav Pap

Magla, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Manje magle i zagađenja od subote

Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže za Informer da se od subote očekuje manje magle u celoj zemlji.

- Očekujemo poboljšanje situacije od subote i narednih dana. Od vikenda će biti pojačan jugoistočni vetar, koji će malo rasterati maglu, a od nedelje će biti i snega u pojedinim krajevima zemlje - navodi Nikolić.