Izvršitelji
Alo!/Dejan Briza
Izvršitelji

Alo!/Dejan Briza

Izvršitelji, Foto: Alo!/Dejan Briza

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, čija je jedna od najvažnijih novina da se jedina nepokretnost fizičkog lica ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih i srodnih usluga, ako je to potraživanje manje od pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja predloga za izvršenje.

Takođe su znatno uvećani pragovi zarada plata i penzija, odnosno iznosi koji su zaštićeni od mogućnosti izvršenja, čime će se sprečiti da se na taj način ugroze osnovne potrebe za život dužnika.

Kada je reč o plati ili zaradi, izvršenje može da se sprovede do njihove polovine (umesto dve trećine), odnosno do njihove četvrtine (umesto polovine), ako je njihov iznos jednak ili manji od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom.

Roštilj

Alo!/Rajko Ristić

Kada je reč o penziji, izvršenje se može sprovesti do njene trećine (umesto dve trećine), odnosno četvrtine, kada je reč o penziji koja ne prelazi iznos prosečne penzije, odnosno desetine kada je reč o minimalnoj penziji (umesto polovine).

Izvršenje na primanjima ratnih i mirnodopskih vojnih invalida na osnovu invalidnine, ortopedskog dodatka i invalidskog dodatka može da se sprovede samo do njihove trećine (umesto polovine), i samo da bi se namirila potraživanja na osnovu zakonskog izdržavanja, naknade štete zbog narušenja zdravlja, novčane rente zbog potpune ili delimične nesposobnosti za rad i novčane rente za izdržavanje koje je izgubljeno usled smrti dužnika izdržavanja.

Hitna pomoć

Tanjug/Tanja Valič

Kako je nedavno pisano posebna pažnja je posvećena rešavanju problema koji postoje u pogledu javnih nadmetanja u postupku izvršenja.

- Problem će biti rešen uvođenjem elektronskog javnog nadmetanja koje će ojačati transparentnost postupka i znatno povećati cene po kojima se predmeti izvršenja prodaju. Većina članova radne grupe se slaže da je javna aukcija kao centralna faza prodaje nepokretnosti najslabija karika.

Izmenjeno je i pravilo o tome ko ne može biti kupac u postupku izvršenja, tako što su javni izvršitelji, njihovi zamenici i pomoćnici, kao i druga lica zaposlena kod javnog izvršitelja u potpunosti izuzeta od ove mogućnosti, bez obzira da li postupaju u konkretnom predmetu ili ne.

Bolnica

Tanjug/Dušan Aničić

Predloženim Izmenama ZIO duplo su produženi rokovi zastarelosti za gonjenje javnih izvršitelja. Subjektivni rok, koji se računa od dana saznanja za učinjenu povredu - povećan je sa šest meseci na godinu dana, i objektivni rok koji se računa od dana učinjene povrede - sa godinu na dve godine.