Bolnica
Tanjug/Filip Krainčanić
Bolnica

Tanjug/Filip Krainčanić

Bolnica, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Svi građani Srbije posedovaće jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kojem će se nalaziti podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni građanima i njihovim lekarima u svakom trenutku.

Na taj način povezani zdravstveni sistem biće transparentniji, efikasniji i kvalitetniji, a uštede u budžetu koje se na ovaj način ostvare, biće upotrebljene za zdravstvenu infrastrukturu i plate zaposlenih, a sve to biće omogućeno nakon što je danas Vlada Srbije odlučila da formira Koordinaciono telo za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu.

Digitalizacija zdravstva, naime, omogućiće da sve zdravstvene ustanove imaju moderne informacione sisteme povezane u jedinstveni sistem, koji će obezbediti razmenu svih relevantnih podataka.

Vlada je danas usvojila i Uredbu o utvrđivanju Programa podrške poslovne infrastrukture za 2021. godinu, za čiju namenu su obezbeđena sredstva u iznosu od 1.007.940.000 dinara.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Maja

14.01.2021 21:01

Ukoliko sve zdravstvene ustanove mogu imati uvid u zdravsrveno stanje pacijenta,gde god se zatekne i potrebna mu je pomoc,onda je to odlicna stvar. Nema gubljenja vremena na prici od cega ko boluje,na sta je alergican itd.

Nikola Uzelac

14.01.2021 22:03

@Maja - Па, слажем се са тврдњом. Али, сад следи питање: како спречити неовлашћен приступ, преузимање података о здравственом стању и лечeњу, неовлашчен унос и промену података и сл. у једном систему какав је наш? Зар скоро неки лик није неовлашћено изнео податке о неким пацијентима из система Медигруп? А замислите сад то исто у јавном здравству, само на хиљаду приступних тачака. Само питам...