Krizni štab
Tanjug/Tara Radovanović
Krizni štab

Tanjug/Tara Radovanović

Krizni štab, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Redovna pres konferencija Kriznog štaba zakazana je za 15 časova.

Medicinski deo Kriznog štaba traži još vremena, do sredine sledeće nedelje, za odluku o popuštanju mera, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Medicinski deo Kriznog štaba rekao da nisu protiv mog predloga o popuštanju mera odnosno produženju radnog vremena do 22 sata, ali traže vreme, odnosno do sredine sledeće nedelje da se izjasne o tome. Očekuju da će tada trendovi biti jasniji i da će moći da se izjasne. Razumem njihove razloge, ali ova kriza nije samo zdravstveno već i ekonomska. Zato mere, moraju da uvaže i zdravstveni i ekonomski aspekt - kaže Vesić.

Dodaje da Grad Beograd, Privredna komora i privrednici očekuju da se produži radno vreme najkasnije do 1. februara.

- Danas sam se dogovorio sa predsednikom Privredne komore Markom Čadežom i ministrom Tomislavom Momirovićem da 29. januara u Privrednoj komori održimo veliki sastanak sa privrednicima na kome ćemo razgovarati o našem zajedničkom predlogu da Vlada popusti mere ukoliko ta odluka ne bude doneta u međuvremenu - naveo je Vesić.

Prethodna sednica održana je u utorak kada je doneta odluka da aktuelne mere ostaju na snazi do daljeg.

Epidemiolog Predrag Kon preneo je tada novinarima da je glavna tema sednica Kriznog štaba sada i vakcinacija i da će biti u fokusu budućih sastanaka.

"Sastajaćemo se ubuduće prvenstveno zbog vakcinacije i praćenja eventualnih problema u toj oblasti, kako bismo pomogli ako bude potrebno", istakao je Kon.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je sinoć da je do sada ukupno u Srbiji vakcinisano 84.075 građana i dodao da se vakcinacija nastavlja i danas, kao i narednih dana.

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović je pre dva dana primio vakcinu u Nišu i tom prilikom ukazao da je veoma bitno da se što veći broj građana vakciniše, kako bi stvorili kolektivni imunitet.

''Da on pređe 60 ili 70 odsto, i da na taj način zaustavimo ovu tešku bolest'', rekao je Tiodorović.

On je ranije kazao da epidemiološki posmatrano, nije trenutak za popuštanje mera još neko vreme, dok stvarno ne budemo sigurni da je silazna putanja stabilna, a broj obolelih i stanje u zdravstvenim ustanovama dobro.

Pročitajte i: