Radnik
Nenad Pavlović
Poligraf Detektor laži

Profimedia

Ko slaže, odmah leti iz firme, Foto: Profimedia

Usluge privatnog poligrafa, za razliku od onih koje koristi policija, mogu se dobiti u privatnim detektivskim agencijama, a poligrafisti su mahom bivši pripadnici policije, visokoobučeni za detektovanje laži. Prvi privatni detektor laži je u Srbiju stigao 2005. godine, a danas ih ima oko 1.000.

Boža Spasić, kriminolog i bivši operativac Službe državne bezbednosti, u razgovoru za „Alo!“ kaže da Srbija po pitanju korišćenja poligrafa za proveru zaposlenih ni po čemu nije posebna, jer se poligraf u te svrhe odavno koristi i u Americi i u Evropi.

- Mi samo uvozimo mlaku vodu iz velikih sistema jer želimo u svemu da imitiramo Zapad. Poslodavci danas koriste poligraf i prilikom odabira kandidata za neko radno mesto, ali i za proveravanje zaposlenih. Organizuju se i periodična testiranja radnika, na tri ili šest meseci, a kroz njih prolaze svi zaposleni, nakon čega se vrši eliminacija onih koji reaguju na pitanja da li su nešto uzeli, ukrali ili odali poslovnu tajnu - objašnjava Spasić.

Za detektore laži najviše su zainteresovane banke, trgovinski lanci i preduzeća koja rade sa velikim sumama i poverljivim informacijama. Vlasnici privatnih detektivskih firmi tvrde da su u poslednje vreme zatrpani zahtevima za poligrafsko ispitivanje radnika.

- Istina je da u poslednje vreme poslodavci sve češće proveravaju da li ih radnici potkradaju ili odaju poverljive informacije. Najčešće se javljaju kad se nešto već dogodi. Poslodavci pripreme pitanja, a mi ih preformulišemo jer se na poligrafu odgovara sa „da“ i „ne“ - kaže za „Alo!“ Stevan Đokić, direktor jedne detektivske agencije.