Stanovi
Shutterstock
Stanovi

Shutterstock

Stanovi, Foto: Shutterstock

Iako su cene beogradskih kvadrata u novogradnji dostigle cene u Beču, sve što se u prestonici izgradi, to se i proda, i to za keš. Stanove kupuju i dalje građani Srbije, ali raste i broj kupaca iz dijaspore.

Nažalost, osim u Beogradu, gde vlada erupcija stanogradnje, u unutrašnjosti, osim Novog Sada i nekoliko turističkih centara, poput Zlatibora, malo toga se zida.

42.693 prosečna cena kvadrata u Tutinu

345.499 prosečna cena kvadrata u opštini Savski venac

68 opština prodavalo je 2019. stanove u novogradnji

53 m² prosečna kvadratura prodatog stana

U prestonici niče više novih naselja i luksuznih stambenih blokova, a najviše njih gradi se na Vračaru, Starom gradu, Savskom vencu i na Zvezdari, gde su kvadrati tradicionalno i najskuplji.

Agenti za nekretnine kažu da je prosečna cena novogradnje prošle godine iznosila oko 2.050 po kvadratu, i napominju da je kvadrat u prestonici tokom 2018. poskupeo za 17 odsto u odnosu na 2017.

- Tržište nekretnina se ubrzano pokrenulo i ono je već poput balona pred pucanjem, imajući u vidu da su cene beogradskih kvadrata u novogradnji dostigle cene u Beču. S druge strane, svi znamo da su prosečne austrijske plate četiri do pet puta veće od srpskih - navode u agenciji za nekretnine i napominju da je bar 70 odsto novogradnje u Beogradu plaćeno u gotovini.

Stanovi

Shutterstock

Stanovi, Foto: Shutterstock

Međutim, kako navode, aktuelna potražnja pokazuje da Beogradu nedostaje još 100.000 kvadrata stambenog prostora i da broj kupaca iz dijaspore raste. Naime, u 2018. broj stranih državljana koji su postali vlasnici kvadrata u Beogradu porastao je za čak 30 odsto. Pored naših državljana koji su se dokopali, tokom svog rada u nekoj od evropskih zemalja još jednog pasoša, kupci novoizgrađenih stanova u Beogradu dolaze i iz arapskih zemalja i Izraela.

- Najviše plaćena kuća, prodata s okućnicom, u prvoj polovini 2019, dostigla je cenu od 2.988.000 evra, a nalazi se na teritoriji opštine Savski venac, na Topčiderskom brdu.

- Cenu od 2.680.000 evra postigao je poslovni prostor od 1.600 kvadrata na centralnoj beogradskoj lokaciji, u blizini zgrade Narodne skupštine.

- Najskuplji stan prodat je u naselju Beogradu na vodi za 973.888 evra.

- Takvi trendovi će se nastaviti barem još nekoliko godina, pa nema nikakvog osnova da cene kvadrata u novogradnji u prestonici padnu. Osim toga što se stanovi na najluksuznijim lokacijama kupuju uglavnom u kešu, i povoljni bankarski krediti idu u prilog ceni beogradskog kvadrata koja može samo rasti - navode naši sagovornici i ističu da su tokom 2018. izdate građevinske dozvole za izgradnju preko milion kvadratnih metara, među kojima će pored komercijalnog i poslovnog prostora, biti i oko 2.000 novih stanova.

Da se interesovanje za kupovinu nekretenina u Beogradu ne smanjuje, potvrđuju i podaci Republičkog geodetskog zavoda koji je obradio oko 47.000 kupoprodajnih ugovora u prvoj polovini 2019, čija je ukupna vrednost iznosila 1,8 milijardi evra. To je, ako uporedimo s istim periodom 2018, rast od 12 odsto.

Tagovi

Komentari (2)

Kostadin

20.02.2020 07:51

Zašto se čeka sa Zakonom o poreklu imovine. Saučesnici u pranju para koje nije viđeno od rata su političari. Cena kvadrata bi se smanjila istog trenutka kada bi se Zakon doneo i primenio. Sav prljav novac iz Srbije , CG, BiH, HR i okoline se pere, a radi se o ogromnim ciframa. Političari ovaj veliki kriminal PUŠTAJU iz nekoliko razloga. Jedan od njih je i ulazak velikog novca u privredne tokove i zapošljavanje firmi ,,,

Pera Detlic

20.02.2020 09:25

Nema govora o padu cene kvadrata,gledam na sajtu Kvadrat nekretnine u Beogradu i sajtu Solis nekretnine u Novom Sadu cena kvadrata je priblizno ista.