Frikom sladoledi
E Stock
Frikom sladoledi

E Stock

Frikom sladoledi, Foto: E Stock

Većina „Frikomovih“ sladoleda sadrži opasnu supstancu karagenan, koja je jedan od glavnih izazivača raka debelog creva i koja je još pre šest godina bila na listi zabranjenih aditiva u zemljama Evropske unije.

Roditelji, nažalost, nisu ni svesni da dok svom mališanu kupuju omiljeni letnji slatkiš plaćaju i opasan dodatak, koji se najčešće krije iza oznake E 407, a Vladimir Kovčin, jedan od najpoznatijih srpskih onkologa, kaže za „Alo!“ da deca ne bi trebalo da unose nijedan proizvod koji sadrži emulgator E 407, ali ni ostale emulgatore, jer su potencijalni izazivači raka.

„’Frikomov’ sladoled bacite u smeće“

Pojedini građanski aktivisti tvrde da su onkološka odeljenja puna dece obolele od raka i, istovremeno, na internetu pozivaju na bojkot „Frikomovih“ sladoleda:

„... Kupite omiljeni ’Frikomov’ sladoled, pročitajte sastav u njemu i - bacite ga u smeće! Širite dalje ovu vest do svih onih koji su vam dragi! Stop ’Frikomu’! Zdravlje nikom! Ovo je jedina vrsta pritiska kojom možemo da utičemo na odgovorne u tom preduzeću da izbace otrov iz sladoleda i stomaka naše dece.“

- Kod dece je metabolizam ubrzan, deoba ćelija takođe. Njihov mlad organizam osetljiviji je od starijih na sve te supstance, pogotovu što je u razvoju. Trebalo bi da deca izbegavaju ne samo sladoled već i sve proizvode koji sadrže taj emulgator - upozorava on.

- Mi ne možemo deci da zabranimo da uzimaju sladoled, ali od jednog-dva nedeljno možda ništa neće biti. Ali mi to ne znamo. Najbolje je da majke prave domaći sladoled kod kuće - naveo je taj stručnjak.

No, "Frikom" se čak nije ni potrudio da kancerogenu supstancu karegenan, prikrije iza oznake E 407, već je na deklaracijama istakao njegovo puno ime, u šta su se uverili i novinari "Alo!". Naime, kupili smo jedan od najprodavanijih sladoleda te kompanije i utvrdili da je sladoled "obogćen", kako piše, karagenanom, potencijalnim izazivačem raka, zabranjenim u dečjoj hrani za evropsko tržište, još pre nekoliko godina.

Kako je svojevremeno objasnio Miroslav Stojišić, doktor veterinarskih nauka, karagenan se koristi kao zgušnjivač, da bi se veštačkim putem dobila gusta masa, koja se može lakše oblikovati i pakovati, ali i koja će duže ostati u istom obliku.

„Ko ti liže sneška”

Nedavna reklamna kampanja kompanije „Frikom“ podigla je prašinu u javnosti. Mišljenja su podeljena, dok jedni misle da su njihovi „kreativni” natpisi na bilbordima pun pogodak, većina smatra da su reklamne poruke poput one: „Jao, baš je cakan kako se lik smeška, prilazim i pitam: Ko ti liže sneška?“, totalna propast, a naročito očevi devojčica, koji tvrde da im ne pada na pamet da svojim ćerkama više kupuju taj sladoled.

Dodavanjem tog aditiva u proizvode, u kombinaciji sa voćnim sirupima, vodom, mlekom u prahu i brojnim štetnim sastojcima i emulgatorima za jači ukus i boju, dobija se proizvod kojem nije mesto na tržištu. Ta veštačka masa sa jakim pojačivačima daje lažni ukus, pa potrošači misle da zaista jedu sladoled od čokolade, vanile, jagode, banane i da u njima ima voća.

- On izaziva rak debelog creva jer se lepi za njegovu sluzokožu. Onda se prilikom defekacije odlepljuje, praveći rane na sluznici. Takve rane su, u stvari, pogodno tle za nastanak raka debelog creva, ali i drugih bolesti - naveo je on i objasnio da je karagenan dozvoljen u količini od najviše 0,5 odsto proizvoda u jednom pakovanju, ali se analizom proizvoda obično utvrdi da je prisustvo sporne supstance dvostruko veće od predviđenih normi.

S svojim kolegama se slaže i Zlatko Bokun, abdominalni hirurg, koji kaže da u poslednje vreme viđa sve mlađe pacijente koji su oboleli od raka debelog creva.

Činjenice - Slučaj „Frikom“

- „Frikom” je, kako je objavljeno, odbio da isplati novac roditeljima devojčica iz Ribara koje su u nagradnoj igri dobile po 10.000 evra i optužio ih da su falsifikatori.

- Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) pozvala je potrošače na bojkot njihovog sladoleda zbog „prevarne i obmanjujuće marketinške kampanje u kojoj se potrošači pozivaju da kupuju te sladolede da bi učestvovali u nagradnoj igri, koja zapravo nije ni počela”.

- Policija je, prema dostupnim informacijama, uhapsila Darka R. (29) iz Beograda, koji je radio kao asistent marketinga u „Frikomu”, a osumnjičen je da je odajući tajnu kompanije gde se prodaju sladoledi koji donose nagradu prisvojio džip i nekoliko stotina hiljada evra.

Frikom: Ne ugrožavamo zdravlje

Na pitanje "Alo!", u kojim sve Frikomovim sladoledima se nalazi kancerogena supstanaca karagenan iz ove kompanije nisu odgovrili, međutim, uprkos mišljenjima lekara "frikomovci" smatraju da ova supstanca ne ugrožava zdravlje.

- Karagenan se preko 50 godina koristi kao zgušnjivač u prehrani. Karagenan je danas na listi dozvoljenih prirodnih aditiva koristi se u celom svetu u mnoštvu prehrambenih proizvoda - navode oni i dodaju da što se tiče slogana o "snešku" u pitanju je fotomontaža.

 

Komentari (38)

deda

28.04.2018 15:14

Dobro koj sladoled treba da jedemo verovatno neki političar kupio fabriku sladoleda i treba da krene da radi sa sladoledom

dr mr

28.04.2018 15:29

e daj te fazone....ceo zivot jedem frikom sladolede i sad odjednom su kancerogeni.....

Pera Detlic

28.04.2018 15:59

@dr mr - Jedi i dalje ja ih odavno ne jedem. A majke se ulenjile nece deci ni sladoled da napravi sve bi na gotovo.Ja lizem samo one koje mi zena napravi.

Ivy

28.04.2018 17:50

@dr mr - Stvarno mi idu na živce komentari o današnjim lenjim mamama jer ja takve ne poznajem. Većina nas ima mnogo više obaveza od generacije naših mama. Mama sam dece od 1,5 i 4,5 godine, radim 8 sati, vodim i uzimam decu iz vrtića, kuvam. U ostalim kućnim poslovima i poslovima oko dece jednako i muž učestvuje. Mlađe jos ne jede sladoleda, starije rado pojede zaleđeno pa smiksano voće ali želi ponekad i sladoled da kupi. Da li je moj greh ako nekad pojede taj sladoled, kolač iz poslasticarnice, smoki..

Hehe

28.04.2018 22:42

@dr mr - Pravi sam sladoled sebi i deci, nije ti zena sluskinja. Cuj ulenjile se, dodju sa posla pa im je tesko da odrade drugu smenu dok ti spavas

Džoni

29.04.2018 06:45

@dr mr - Ranije se nije znalo da su takvi.

Pera Detlic

29.04.2018 13:11

@dr mr - Hehe @ Zasto sam se zenio nego da imam da mi neko kuva i sprema hranu.....moja zena tako lepo kuva da polizem tanjir a tek sto pravi slatkise nema nigde takve u Srbiji pa i sire.Da me neko ne shvati pogresno sve joj ja to posteno platim u krevetu.Zato me tako dobro i hrani.

Che

28.04.2018 15:48

Em koriste kancerogene aditive,em imaju bolesne slogane,em im je dopusten monopol,em pare iznose da skrpe druge propale Todoriceve firme...

Marija

28.04.2018 20:51

@Che - Nisu oni u Srbiji nelegalno. Nadlezni organi Srbije su im omogucili a nasi inspektori neka se oglase, Sve je ovo propaganda ali prljava. Samo mi navedite sta je sve jako zdravo sto kupujemo u prodavnicama,

sanelatakac

28.04.2018 15:53

VI KOJI OVO PISETE,SAD VEC STVARNO STE PRETERALI JOS MALO PA NECEMO MOCI NI VODU DA PIJEMO JER IZAZIVA RAK,TO SU CISTE GLUPOSTI

Pancevac

29.04.2018 13:05

@sanelatakac - Pa da je zabranjeno kod nas ne bi se prodavao. Umesto da se resava sistemski i da se vrsi pritisak na one koji donose propise nama je kriv neko ko postuje nase propise i prodaje nam ono sto mi dozvoljavamo.

Mare

28.04.2018 15:58

Pa frikom je hrvatski.Ne znam sada?Ali hrvatima nesto verovati posle svega? To je kao nacisti da das da hrani jevreje? Sve je moguce od hrvata.

Mare Srbija

28.04.2018 16:06

Pa ako je tako kao što pišete, zašto se jednostavno ne zabrani prodaja istog.

Aza

28.04.2018 16:29

Upravo sam sa klincem pojeo po sladoled.Procitao svako slovo na pakovanju Nigde ne pise ni vlizu ono sto ste istrucali. Radi se o MACHO cokolada...

Andrija

28.04.2018 16:37

Krenula je opsta histerija protiv svega sto je iz Hrvatske.

severne tribine

28.04.2018 19:35

@Andrija - I treba. Svu hrvatsku robu- napolje!

Stojko

28.04.2018 19:40

@Andrija - Ne znam sto kad se u Hrvatskoj u prodavnicama ljudi prosto otimaju za srpske proizvode.

Zena škorpija

28.04.2018 21:28

@Andrija - Frikom nije iz hrvatske. Samo vlasnik. Mi stariji se secamo svih ovih sladoleda. Samo su neki promenili ime i baravno ima dosta novih. Vrsi se kampanja protiv Frikoma. Odrasli smo na tom sladoledu i nista nam nije. Cokolada se uvozi iz Ceske a boce i sami preradjuju. Radila sam kratko i videla. Frikomova cokolada je najbolja. Ni delata ni swislion ne mogu da se uporede.

Sone

28.04.2018 23:07

@Andrija - Ok,kazes krenula je histerija iz Srbije ka Hrvatskoj.A u Hrvatskoj histerija non stop 24/7,godinama,decenijama ali konstantno bojkotuju sve sto je srpsko,u trgovinama nemaju srpskih proizvoda,a u Srbiji Hrvati pokupovali sve i svasta,razni Hrvatski proizvodi "krase" police i srbi se nebune.Toliko o ravnopravnosti izmedju Srba i Hrvata.

delboynis

28.04.2018 16:48

Ogroman pritisak na trziste Srbije u cilju ostvarenja potpunog monopola a sve sa krajnjim ciljem isisavanja para iz Srbije u Hrvatsku. O kvalitetu ne treba trositi reci, daleko ispod konkurencije koju ucenom kupaca pokusavaju da istisnu sa trzista.

#dostajebilo

28.04.2018 20:06

@delboynis - Srbijo probudi se, dosta si spavala !!!

ju ju

28.04.2018 18:19

evo sad citam na frikomovoj kutiji sladoleda od 1650 ml nema e 407 ali zato na swisslion takovo 900 ml ima e 407 a to je nas proizvod a ne hrvatski I KOJI SAD DA JEDEM

mihailo

29.04.2018 10:21

@ju ju - Ovog preparata 407 ima u mnogim proizvodima na "NAŠEM TRŽISTU". U našim proizvodima namenjenim izvozu ga NEMA. Oni kontrolišu šta uvoze. Problem, kod nas, dodatno uvečava količina E407 koja je u proizvodu a neodgovara deklaraciji kvaliteta na proizvodu. To je VULGARNA PREVARA. Pošto ga ima skoro u svakom zalogaju jednog dana se organizam razboli... Zdravlje košta. Ko neplati na mostu platiče na čupriji mada če poneko pokušati i da prepliva samo da nebi platio.

Mina

28.04.2018 19:18

Karagenana ima u brojnim namirnicama u svakodnevnoj upotrebi, npr. u Imlekovom cokoladnom mleku i sl. Da je toliko opasan bio bi na listi zabranjenih namirnica, a nije. Jos jedna teorija zavere?!

Sojic

28.04.2018 19:30

Sve ostalo sto jedemo pijemo i disemo je prezdravo,samo nam sladoled kancerogen.Ajte molm vas....

djole

28.04.2018 19:34

imamo li inspekcijske sluzbe ciji je ovo posao a ne dnevnu stampu

jerko

28.04.2018 19:40

Da, da, treba deci reći i da ne puše Ronhil nego Drinu, jer je srbska cigareta bezbedna... za razliku od one iz mrske nam Hrvatske.

Zoran

28.04.2018 19:56

E- 407 je zaista kancerogen,ali u tekstu su zaboravili da napomenu da ga ima u svim viršlama,šunkama,čokoladnom mleku,mnoštvo čokolada i u još mnogo artikala .I tačno je to da je zabranjen u svim zemljama EU , čak je zabranjen i kao dodatak u ishrani kućnih ljubimaca.Kod nas nažalost nije

sv.svetlana64@gmail.com

29.04.2018 09:16

@Zoran - Zašto se proizvodii ako je štetno

voja

28.04.2018 20:53

E nas truju a kontrole nema em svoje penzionere placaju nasim novcem sramno sto smo prodali sve sto je valjalo kad naucimo da cuvamo svoje resurse i narod onda mozemo o svemu da pricamo i tesko mogu da te ucenjuju poenta je biti nezavisan tek tad si slobodan

Milos

28.04.2018 21:29

Onda lepo napisite da tog aditiva ima svuda, jogurt,majonez,cokoladno mleko,sokovi pivo... procitajte malo po forumima i informisite se malo.

Deponija

28.04.2018 22:41

Dugo je vec poznato da se u sladoled dodaje neki sastojak antifriza.Da se nebi ledio.A,nutela,milka cokolade,pravljene za istocno trziste su otrovno djubre.I to je davno poznato.

Suzyq

29.04.2018 02:01

Da,da, otrovni sladoledi,i to baš iz Frikoma.A, "organsko" voće i povrće koje raste na zemlji "obogaćenoj" radioaktivnim uranijumom u toku bombardovanja je zdravo?Hahahah

Dragan

29.04.2018 08:28

Očekujte ,ali vas to neće pogoditi,kontra merom za neki naš proizvod koji se prodaje u Hrvatskoj,onda ćete cvileti da je disskriminacija?

Meda

29.04.2018 12:26

@Dragan - Ovo je prvi put da se nesto vase bojkotuje kod nas. I treba! A vi tamo radite sta hoce te, bas nas briga!

Ja

29.04.2018 09:58

A ostali proizvodjaci nas ne truju ...svi ostali su kao posteni???

Cvecka

29.04.2018 13:53

Frikomovo sve najbolje i najkvalitetnije. I smrznuto povrce i riba i smrznuto pecivo i sladoled! Najvaznija je istina i nista drugo! A budale se pecaju!!!

Cuvajte svoju decu

29.04.2018 19:54

Tako je, ne vecina sladoleda, nego svi i ne samo frikom. Bukvalno jedini jantrzistu koji nema karagenan je frikomov smuti. Znan jer godinama u nazad citam sastave i deci sam prestala da kupujem, koliko god da je tesko odbiti ih dok drugi jedu. Dobiju bas retko.