voda, piće, osveženje
shutterstock
voda, piće, osveženje

shutterstock

voda, piće, osveženje, Foto: shutterstock

Među njima je i dietilheksil fumarat (DEHF) - hemikalija koja ometa rad ljudskog hormonalnog sastava.

Do otkrića su došli Martin Wagner i njegov kolega Jorg Oehlmann sa univerziteta Goethe u Frankfurtu, zajedno s timom istraživača s Nemačkog Federalnog Instituta za hidrologiju. Koristeći najnovije tehnologije proučavali su 18 vrsta flaširane vode na prisutnost hemikalija koje ometaju rad endokrinog sastava (EDC). U testiranoj vodi identifikovali su više od 24.520 različitih hemikalija.

Među svim hemikalijama, znanstvenike je najviše zabrinula prisutnost DEHF-a - hemikalije koja se koristi za poboljšanje fleksibilnosti plastičnih boca.

Ustanovljeno je da je upravo ona izazvala najveću anti-estrogensku aktivnost, što je veoma zabrinjavajuće. Ostale hemikalije u tragovima takođe su pokazale antagonističku aktivnost, što znači da i one remete rad hormonalnog sastava.

Plastične boce nisu sigurne za upotrebu

U flaširanoj vodi pronađeno je nekoliko hiljada hemikalija štetnih za naš hormonalni sastav, što znači da plastika uopšte nije sigurna za upotrebu (na šta se već odavno upozorava).

Očito je da DEHF nije jedina hemikalija koja uzrokuje značajnu štetu endokrinom sastavu, s obzirom na to da tim ovu hemikaliju nije mogao označiti kao posebno anti-androgensku.

Voda

Shutterstock

Voda, Foto: Shutterstock

To sugeriše da postoji i neka druga hemikalija ili kombinacija hemikalija, koje se otpuštaju u flaširanu vodu iz plastike i ometaju rad naših hormona.

„Korišćenjem autentičnih metoda, potvrdili smo identitet i biološku aktivnost DEHF-a i dodatnih izomera dioktil fumarata i maleata“ - izvestili su istraživači.

„S obzirom na to da je DEHF anti-estrogenska, ali ne i anti-androgenska supstanca, zaključili smo da postoji dodatna, još neidentifikovana hemikalija koja mora doprinositi antagonističkom učinku flaširane vode“.

Nakon ovih revolucionarnih otkrića možemo zaključiti da su potrebna daljnja istraživanja hemikalija koje se otpuštaju iz plastike u našu hranu i vodu, razmera tog problema i njihovog uticaja na naše zdravlje.

S obzirom na to da vladine agencije sigurno se neće zainteresovati za ovakva istraživanja, nezavisno će jednostavno sama morati da preuzme tu ulogu.

"Ovo je tek početak identifikacije spojeva koji se nalaze u ambalažnim materijalima, a ometaju endokrini sastav“ kaže Bruce Blumberg sa sveučilišta Kalifornije.

Dodaje, da će ovaj tip analize biti jako važan za naše buduće razumijevanje kojim smo to hemikalijama rutinski izloženi i koje od njih predstavljaju opasnost za naš hormonalni sastav.

U međuvremenu, preporučujemo da izbegavajte plastičnu ambalažu koliko god je to moguće. Umesto plastičnih, koristite staklene bočice za vodu.