Šok saznanje o Fajzerovim vakcinama, svi u transportu se hvatali za glavu kad su dobili uputstvo! Kontrole su nerealno rigorozne
alo.rs
Fajzerova vakcina
Fajzerova vakcina, Foto: privatna arhiva

- Kada je Fajzer objavio uputstvo za upotrebu i način transporta i čuvanja vakcina protiv korone, svi u međunarodnom transportu smo se uhvatili za glavu. Vakcine moraju da budu na temperaturi od -70 stepeni. One se čuvaju i transportuju u hladnim komorama u kojima se nalazi suvi led. Rok da se vakcina utroši po otvaranju je 5 dana, a nakon toga više nije upotrebljiva. 

- Vakcine se trasnportuju isključivo avionom, sve vreme tokom transporta termosenzorima se prati temperatura u komorama i tu nema kompromisa, kontrola je rigorozna. Ostale vakcine traže čuvanje i transport na temperaturama od oko -20 stepeni šo je mnogo lakše omogućiti nego temperaturu od -70 - rekla je Maja Suđički, stručnjak za međunardoni transport za K1. 

Fajzerova vakcina
Fajzerova vakcina, Foto: Ministarstvo zdravlja

                                    

Ona je dodala da međunardoni transport zavisi od robe, ne od putnika. Zatvaranje šangajske luke prošle godine bio je ozbiljan udar, kao i zatvaranje granica zemalja EU tokom pandemije, a potom i ukidanje putničkih linija, jer se putničkim avionima, prevozi i roba i taj vid trasnporta je jeftiniji. 

- U jednom momentu je nastao haos, jer se na aerodromima otimala medicinska oprema. Bilo je mnogo gore nego što građani misle, ali srećom to nije sada slučaj - zaključila je Suđički. 

Bonus video:

Pročitajte još: