SRBIJO, OVO SI ČEKALA Fajnenšal tajms na sav glas hvali predsednika Vučića: EU, stidite se!

Nabavka vakcina srpske diplomatije posramila je EU, piše britanski, Fajnenšal tajms.

Aleksandar Vučić na vakcinaciji
Aleksandar Vučić na vakcinaciji, Foto: printskrin

Oni navode da je predsednik Aleksandar Vučić nabavkom vakcina, zahvaljući dobrim odnosima i sa Kinom i sa Rusijom, obezbedio milione doza i time postao evropski lider kada je vakcinacija u pitanju. 

I ne samo što je obezbedio dovoljno vakcina za svoj narod, predsednik Vučić je odlučio donacijama da pomogne i ceo region koji ima problem sa nabavkom istih, pa su se tako stotine ljudi iz zemalja regiona vakcinisali u Beogradu. 

Sada mnogi iskazuju zahvalnost Srbiji zbog pomoći u vakcinaciji, ali je istovremeno zavladala i frustracija zemalja regiona, zato što nisu mogli da se oslone na svoje vlade ili EU. 

Ovo pozicioniranje Beograda kao lidera u regionu vraća nas u vreme nakon Drugog svetskogg rata i doba Jugoslavije, kada je Beograd bio lider u regionu.

Fajnenšal tajms o uspehu Srbije
Fajnenšal tajms o uspehu Srbije, Foto: printskrin

Fajnenšal tajms dalje navodi da je jugoslovenski projekat propao devedesetih uglavnom zbog srpskog nacionalizma, koji je rasplamsao ratni plamen u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, a kasnije i na Kosovu, što je rezultiralo u sedam manjih, manje uticajnih zemalja. Mnogo otvorenih rana ostaje, ali predsednik Vučić je svojom diplomatijom sa vakcinama poboljšao odnos sa zemljama regiona.

Početkom marta, Vučić je lično isporučio 10.000 doza vakcine AstraZeneca u Bosnu, nakon sličnih donacija Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Vlada Srbije nastavlja donacije širom Balkana, dok je EU tek krajem marta dala Bosni prvih 49.800 doza, nabavljenih putem mehanizma Kovaks.

„EU je izgubila mnogo svoje meke moći“, rekao je jedan bivši zapadni diplomata koji živi u Beogradu za Fajnenšal tajms.

Povezane vesti

 • Korisnik: Minja
  14/04/2021 - 10:10
  Jako je lepo sto pisu istinito a ne kao kod nas pojedini opozicinoni mediji koji kritikuju Vucica i vakcine a prvi stadose u red da je prime.
 • Korisnik: Sanja
  14/04/2021 - 10:01
  Srbija je lider po broju vakcina.
 • Korisnik: Bojan
  14/04/2021 - 09:31
  konacno sam ponosan sto sam gradjanin Srbije.EU ostaje nema pred uspehe Srbije,i sada gleda kako d a ublazi svoje reci i rusilacke stavove iste te Srbije koju su ugnjetavai godinama.
 • Korisnik: stevo
  14/04/2021 - 09:15
  Sjajan posao je odradjen sa vakcinacijom i nabavkom vakcina..Vakcina je zivot
 • Korisnik: Ana
  14/04/2021 - 09:09
  Ono sto je uspeo Aleksandar Vučić i kako pokazao je veliku sposobnost u nabavci i sprovodjenju vakcinacije niko nije!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi