Apoteka lekovi tablete farmaceut bolest lek
Shutterstock
Morala da popije 20 tableta bensedina

Foto: Shutterstock

Ovo upozorenje stiglo je iz Evropske agencije za lekove srpskoj agenciji, koja je odmah uputila pismo svim zdravstvenim radnicima da povedu računa pri primeni tog leka. On se koristi u Srbiji, još se ne izdaje na lekarski recept, a nedavno je završena klinička studija u kojoj su učestvovali pacijenti iz Srbije, ali na sreću kako prenose stručnjaci niko od njih nije imao tako teške neželjene reakcije.

Nevreme u Pančevu

Alo!

U Ministarstvu zdravlja potvrđuju da je stiglo upozorenje u vezi sa primenom tog leka, kao i da se u Srbiji stalno prate sve informacije u vezi sa dejstvom lekova kako bi lekari u zemlji bili blagovremeno obavešteni o svakoj, pa i najmanjoj promeni, pa tako i za ovaj medikament čija je aktivna supstanca "alemtuzumab".

UPOZORENJE LEKARIMA

- Pismo zdravstvenim radnicima, koje se objavljuje na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, predstavlja standardnu proceduru upozoravanja stručne javnosti o svemu što ima veze sa lekovima, njihovom kvalitetu, bezbednosti, efikasnosti. Ministarstvo vodi računa o svima u zdravstvenom sistemu - pacijentima i zdravstvenim radnicima - navode u Ministarstvu.

Pušenje

Profimedia.rs

 

Istovremeno, u tom pismu, između ostalog, stoji da Evropska agencija za lekove sprovodi procenu odnosa koristi i rizika primene leka "alemtuzumab" u terapiji multiple skleroze. Piše i da nakon što su zabeleženi novi slučajevi ozbiljnih kardiovaskularnih neželjenih reakcija, kao i autoimunskog hepatitisa ili upale jetre, do završetka ove procene lečenje novih pacijenata sme da se započne samo kod odraslih pacijenata sa takozvanom replasno-remitentnom multiplom sklerozom, odnosno čiji se simptomi ponavljaju, a ne reaguju na lečenje primenom barem dve druge terapije.

Takođe, kako se navodi u pismu, postoji sumnja da je ovaj lek povezan sa oštećenjem jetre, a prijavljeni su slučajevi plućnog krvarenja, infarkta, moždanog udara, a svi lekari u Srbiji pozvani su da prijave neželjene efekte kod svojih pacijenata.

U SRBIJI JOŠ NIJE BILO NEPOŽELJNIH REAKCIJA

Profesorka dr Jelena Drulović, neurolog u KCS i jedan od najvećih stručnjaka za multiplu sklerozu, potvrdila je da je stiglo upozorenje u vezi sa primenom tog leka, kao i da su lekari upoznati da medikament može da izazove pomenuta neželjena dejstva.

Kiša

Alo!/Rajko Ristić

 

- Taj lek je kod nas registrovan, još se ne dobija na recept, to jest pacijenti ga plaćaju, ali je vrlo efikasan. Nekoliko godina je već u upotrebi, a kod nas je rađena klinička studija u vezi sa njegovim dejstvom i nijedan pacijent nije imao ozbiljne reakcije, osim u vezi sa funkcijom štitne žlezde. Naravno da ćemo postupiti kao što stoji u upozorenju za taj lek, ali pacijenti neka ne brinu jer su njihovi lekari upoznati sa tim informacijama i znaju da reaguju u skladu sa pojavom neželjenih dejstava. Naravno, potreban je oprez - objasnila je dr Drulović.

Kako su lekari objasnili, multipla skleroza ozbiljna je i nepredvidiva bolest. Karakteriše je prekid prenosa informacija između mozga i tela i neretko pacijenti ostaju invalidi.

Dok kod jedne grupe pacijenata bolest sporo napreduje i ne narušava bitno kvalitet života, kod drugih je obrnuto, tako da oboleli imaju ozbiljne mentalne posledice, ali i fizičke, koje vode u težak invaliditet.

Veliki broj osoba koje boluju od multiple skleroze posle 15 godina završi u invalidskim kolicima. Procene su da u Srbiji ima 9.000 obolelih.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Komentari (2)

Zoki

31.05.2019 21:18

Koji retard je dao dozvolu za uvoz

Mena

01.06.2019 01:54

Srbi zamorcici za eksperimente. Divno.