Užice, Đetinja
Profimedia
Užice, Đetinja

Profimedia

Užice, Đetinja, Foto: Profimedia

Projekat je usmeren na upravljanje nepokretnostima u javnoj svojini, unapređenje institucionalnog okvira lokalnih samouprava i podizanje kapaciteta zaposlenih za odgovorno upravljanje imovinom na lokalnom nivou.

Od decembra 2018. godine do danas, nakon skoro godinu dana od početka realizacije, projektne aktivnosti se realizuju planiranom dinamikom. Urađena je analiza kadrovskih struktura obe lokalne samouprave i ukazano na potrebu formiranja posebnih jedinica koje će se baviti upravljanjem javnom imovinom na lokalnom nivou. U skladu s preporukama, opština Bajina Bašta formirala je radni tim u proširenom sastavu od šest stručnjaka, koji će se baviti popisom, upisom i upravljanjem nepokretnom javnom imovinom u ovoj opštini. Za potrebe rada novih jedinica nabavljena je i stavljena u funkciju kancelarijska i kompjuterska oprema.

Užice

RINA

Užice, Foto: RINA

- Kada je u pitanju popis nepokretne javne imovine i upis objekata u jedinstveni registar Republičke direkcije za imovinu, u cilju lakšeg evidentiranja, upravljanja i analize nepokretnosti projekat je lokalnim samoupravama obezbedio nabavku programa za evidenciju nepokretnosti. Administratori baze podataka uneli su do sada u registar oko 90 odsto od projektom planiranog broja objekata, uz plan da se aktivnost u potpunosti realizuje do kraja godine - navodi Miroslav Ivanović, menadžer projekta iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

U toku je snimanje 54,2 kilometra vodovodne i 12,8 kilometara grejne mreže u Užicu i Bajinoj Bašti, nakon čega će se izvršiti njihov upis u katastar vodova i procena računovodstvene vrednosti kako bi se uveli u knjigovodstvenu evidenciju lokalnih samouprava, kao vlasnika vodova.

- U nastavku realizacije projekta očekuju nas obuke za zaposlene u toku kojih će biti obučeni za samostalnu procenu računovodstvene vrednosti objekata i analizu njihove korisnosti. Kao poslednja aktivnost, projektom je predviđena izrada nedostajuće projektno-tehničke dokumentacije za 20 objekata u vlasništvu opštine Bajina Bašta, a koja je neophodna za legalizaciju postojećih objekata, proces etažiranja i za brisanje tri objekta iz evidencije katastra. Rok za realizaciju ove aktivnosti je kraj projekta, odnosno, 21. jun 2020. godine - zaključio je Ivanović.