Aleksa i Vladimir
Alo!/Vladimir Marković
Aleksa i Vladimir

Alo!/Vladimir Marković

Aleksa i Vladimir, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Osim što su zajedno provodili studentske dane, mladi lekari Vladimir Miladinović i Aleksa Pejović, kao jedni od najboljih diplomaca Medicinskog fakulteta u Beogradu u isto vreme su, pre godinu dana, dobili mogućnost da rade u najboljim klinikama u svojoj zemlji i uče od najeminentnijih stručnjaka u Srbiji.

Trčimo tamo odakle drugi beže!

Ekskluzivnost njihove profesije je, kako naglašavaju ovi mladi lekari, što „trče tamo odakle drugi beže“. - Kada se neko zakašlje, drugi se sklanjaju od njega, a on dođe kod lekara. Naša je dužnost da priđemo bolesnom i mi smo to svojevoljno izabrali - naglašavaju Miladinović i Pejović.

 Akcija zapošljavanja najboljih mladih lekara, koju su pokrenuli Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije, za njih je značila korak do ostvarenja sna u koji svakodnevno ulažu veliki trud. Cilj im je, kako navode, da postanu uspešni u ovom humanom poslu i stoje na usluzi svom narodu!

Miladinović, inače rođeni Kruševljanin, zaposlen je na odeljenju neurohirurgije KBC Zemun, dok njegov kolega sa studija Aleksa Pejović, rodom iz Gornjeg Milanovca, radi na odeljenju epilepsije Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije (KCS).
Ovi dvadesetsedmogodišnjaci ne kriju da su nakon završetka studija razmišljali da napuste Srbiju i posao potraže u nekom evropskom ili američkom zdravstvenom centru. Ipak, sada su potpuno promenili stav jer im je njihova zemlja dala šansu zbog čega će Srbiji zauvek ostati verni.
- Razmišljao sam da odem u Ameriku ako ne nađem posao. Međutim, dok sam volontirao kao grom iz vedra neba, baš u pravom momentu je usledio konkurs Ministarstva zdravlja, a potom i svečano uručenje ugovora o radu. Definitivno, moja supruga i država su me zadržali da ne odem, a ja ću im se odužiti najbolje što umem. Sada su moji planovi za odlazak u inostranstvo drugačiji, da odem na usavršavanje, pa da se vratim i znanje primenim u Srbiji - priča za „Alo!“ Pejović.

Aleksa Pejović

Alo!/Vladimir Marković

Aleksa Pejović, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Ova dvojica mladih lekara naglašavaju da im je velika čast i zadovoljstvo što su postali deo istaknutih zdravstvenih ustanova u Srbiji i ne skrivaju zadovoljstvo što rade s najcenjenijim stručnjacima u našoj zemlji.

- Zaposlen sam na Klinici na kojoj rade doajeni srpske neurologije, od kojih je najveći profesor Vladimir Kostić, predsednik SANU. Zaista je pravo blago posmatrati kako jedan od najvećih živih naučnika medicinskih nauka, svaki dan vodi vizite i kako se odnosi prema pacijentima. Tu su i ostali stručnjaci koji sa svojim zavidnim znanjem, uvek imaju razumevanja za nas mlade lekare, koji u ovoj čuvenoj ustanovi zajedno stasavamo. Iskreno, specijalizacija na neurologiji KCS za mene je najbolja stvar koja mi se dogodila u životu - kaže Pejović, koji je osnovne studije završio s prosečnom ocenom 10.

Vladimir Miladinović

Alo!/Vladimir Marković

Vladimir Miladinović, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Vladimir Miladinović je na specijalizaciji iz neurohirurgije, koja traje šest godina. Dosad je asistirao na više od 100 operacija.

- Neurohirurgija je timska grana medicine i naš posao bi bio nezamisliv bez medicinskih sestara i tehničara. Najveća motivacija da istrajem su mi kolege sa stažom dugim i preko dvadeset i trideset godina, koji uvek s istim žarom pristupaju poslu, i kada u pola noći treba da operišu - iskren je Miladinović. 

Pacijenti prepoznaju požrtvovanost

- Da bi neko bio dobar lekar, mora biti komunikativan, da izgradi odnos poverenja s pacijentima, da bude vispren i snalažljiv. Za to čovek mora malo da se rodi, da ima dara. Shvatili smo da pacijenti prepoznaju autentičnu empatiju, požrtvovanje i zabrinutost - kažu ova dvojica mladih lekara koji su osnovne studije završili sa najvišim ocenama.