Molitva, vera, vernici, crkva
Alo!/ Dejan Briza
Molitva, vera, vernici, crkva

Alo!/ Dejan Briza

Crkva, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Glavno praznovanje svetog Ignjatija jeste u zimu 20 decembra. Ovoga dana se praznuje prenos njegovih česnih moštiju iz Rima, gde mučenički postrada, u Antiohiju, gde je ranije bio arhijerej.

Pročitajte još:

Preporučujemo još:

Tada njegovi pratioci sabraše njegove obnažene kosti, preneše u Antiohiju, i česno sahraniše. No kada Persijanci zauzeše Antiohiju u šestom veku mošti svetog Ignjatija ponovo se vrate iz Antiohije u Rim, gde se i sada nalaze u crkvi svetog Klimenta.

Rasuđivanje na današnji dan kaže:

Što više jedan čovek napreduje u duhovnom saznanju i očišćenju srca, to mu izgleda nizina, u kojoj se nalazi, sve niža, a visina, kojoj gredi, sve viša. Kad je jedan duhovni velikan ležao na samrtnoj postelji, pa čuvši gde ga drugovi pohvaljuju zbog njegovih velikih podviga, on se zaplaka pa reče: “Deco, ja nisam ni početak učinio u duhovnom životu.” Kada je sv. Ignjatije Bogonosac ležao okovan u tamnici, on je pisao Efescima: “Ne zapovedam vam kao da ja nešto značim. Mada sam u okovima za ime Isusa Hrista, ipak se još nisam usavršio u Njemu. Sad počinjem biti učenikom, i govorim s vama kao s kolegijumom nastavnika mojih.”