Struja brojilo
Alo!/Vladimir Marković
Struja brojilo

Alo!/Vladimir Marković

Struja brojilo, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Osim što će vam uštedeti novac, isključivanje uređaja iz struje sigurnije je u slučaju grmljavine kada su svi uključeni uređaji pod rizikom od udara groma.

Pročitajte još:

Znate li da vaši kućni aparati vode tajni život dok su isključeni? Ovo je spisak uređaja koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja:

Punjač za telefon

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Mnogima je to praktičnije, a često smo i lenji da izvučemo kabl. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Preporučujemo i ovo:

Digitalni TV prijemnik

Malo ko je svestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju da primaju signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Televizor

Da li ste znali da pritiskom tipke za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kabl iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

Računar i laptop

Čak i kada su isključena, stoni i prenosivi računari u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, izvucite ih iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je još veća.