Groblje, sveštenik, sahrana
E-stock/Katarina Mihajlovic
smrt, sanduk, sahrana

Shutterstock, ilustracija

smrt, sanduk, sahrana, Foto: Shutterstock, ilustracija

Po ugledu na svetske zvezde, sve više Srba angažuje fotografe kako bi od zaborava sačuvali ispraćaj najmilijih. Koliko je snimanje i fotografisanje od trenutka kad sveštenik uđe u kapelu da održi opelo, pa do spuštanja sanduka u raku uzelo maha, pokazao je i jedan Kragujevčanin, koji je nedavno uživo na svom Fejsbuk profilu prenosio sahranu svoje majke.

Nakon što su njegovi virtuelni prijatelji odgledali video-snimak, on je ubrzo i postavio fotografije na kojima se vidi pokojnica u mrtvačkom sanduku, ali i najbliža rodbina koja u crnini plače, pop koji koji drži opelo, ljudi koji pale sveće, kao i komšije koje iznose sanduk iz kuće. 

Fotografije i snimak „samo“ 12.000 dinara

Mnogi fotografi putem oglasa nude usluge slikanja sahrana, a kako je „Alo!“ proverio, u cenu od 12.000 dinara uračunata su dva CD-a, jedan sa fotografijama i drugi sa snimkom u čijoj se pozadini čuje posmrtni marš. - Sa vama dolazim na sahranu i snimam svaki detalj. Kada se sve završi, ostajem sam i slikam dodatno grob sa svih strana i kada nema nikoga. Slike i snimak budu gotovi kroz nekoliko dana, tako da ne morate dugo da čekate - rekao nam je jedan fotograf sa Novog Beograda.

 Iako se nekome ovakva praksa može učiniti bizarnom, prema rečima onih koji su ovekovečili ispraćaj najmilijih, razloga za fotografisanje sahrana ima zaista mnogo. M. R. (37) iz Smedereva za „Alo!“ objašnjava da se na ovaj korak odlučila jer je deo njene mnogobrojne familije bio sprečen da dođe na sahranu njenog oca, zbog čega od pokojnika nisu mogli da se oproste kako dolikuje, ali ni da kasnije vide kako izgleda njegov spomenik.

- I dan-danas mi te slike puno znače! Fotografije mi jasno govore koliko je moj otac bio voljen i ko je od rodbine i prijatelja stao uz nas kada nam je bilo najteže. Budući da sam se odselila i da nemam prilike često da odem kod tate, uz sliku spomenika volim da zapalim sveću. Iskreno, imam osećaj kao da je on uz mene kad to radim - objašnjava M. R.
Naša sagovornica ističe da u fotografisanju sahrana nema ničega morbidnog jer reč je o sasvim normalnom i prirodnom činu koji nas sve čeka.

Fotoaparat slikanje

Profimedia

Fotoaparat slikanje, Foto: Profimedia

 

Ko nema svog fotografa može angažovati JKP

U JKP „Pogrebne usluge“ Beograd za medije su ranije objasnili da fotogrаfisаnje sаhrаnа predstаvljа dugogodišnju prаksu nа grobljimа. - Premа odluci o uređivаnju i održаvаnju grobaljа i sаhrаnjivаnju, kojom se reguliše i red nа grobljimа, nаvodi se dа je nа groblju između ostаlog zаbrаnjeno: fotogrаfisаnje u vidu zаnаtа i vršenje drugih uslugа bez odobrenjа JKP „Pogrebne usluge“. Mi imаmo ugovor sа ovlаšćenom fotogrаfskom rаdnjom kojа obаvljа fotogrаfisаnje sаhrаnа nа grobljimа u nаšoj nаdležnosti - kazali su u JKP „Pogrebne usluge“ Beograd.

 - Sahrane poznatih ličnosti u svetu bivaju snimane i u direktnom ili odloženom TV prenosu u velikom broju zemalja sveta, a neko se čudi što porodica napravi nekoliko fotografija sa sahrane preminulog člana. Nikada nisam zažalila što sam angažovala fotografa i svima bih preporučila da učine isto - kaže M. R.

Ipak, može se dogoditi i da ne angažujete fotografa, ali da vam slike sa pogreba stignu na kućnu adresu,
Suzana R. (43) iz Beograda objašnjava da je nekoliko dana posle sahrane njenog svekra na fiksni telefon porodicu pozvao fotograf koji im je ponudio slike sa poslednjeg ispraćaja.
- Pitao je da li želimo da kupimo fotografije sa sahrane, a mojoj svekrvi je bilo neprijatno da ga odbije, pa ih je kupila. Kada su nam dostavljene, zaista ih je bilo mučno i morbidno gledati. U prvi mah mi nije bilo jasno zbog čega je taj čovek krišom slikao sahranu mog svekra, a još čudnije zašto ih je svkrva kupila. Ipak, shvatam da je to neki službeni fotograf na groblju jer kako bi on drugačije mogao da stupi u kontakt s porodicom osim ako mu nisu dostupni podaci od uprave groblja - kaže Suzana. 

Sahrana

Youtube printscreen

Sahrana, Foto: Youtube printscreen

Decu slikaju sa mrtvacima

Kako za „Alo!“ objašnjava službenik jednog groblja na jugu Srbije, često se dešava da neko od rodbine i sam fotografiše sahranu.
- Lično sam gledao kako jedan čovek slika preminulu majku u mrtvačnici. Čak je doveo i svog sedmogodišnjeg sina u kapelu i slikao ga uz komentar: „Poslednji put s babom“. Zatim je sa foto-aparatom propratio i celivanje pokojnice, pokop, opelo - kaže službenik.
Naš sagovornik konstatuje da je rodbina dotičnog čoveka pitala zbog čega fotografiše čitav obred, a da im je on odgovorio kratko: „To je radostan događaj prelaska u drugi, lepši život.“

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"