Evo šta vam je sve potrebno za odmor u Grčkoj, ali obratite pažnju i na Tursku jer i dalje važi odluka iz decembra
alo.rs
Granica, granični prelaz, rampa, kolona vozila
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Da je dobra odluka, o uvođenju ove potvrde, smatraju i nadležni u Srbiji. Kako nam je rekla ministarka turizma Tatjana Matić, uvođenje digitalnog sertifikata bi omogućilo bezbedno putovanje građanima koji su vakcinisani.

– Pozdravljamo ovu odluku EU i pružamo podršku naporima da se masovna imunizacija sprovede što pre – kazala je Matićeva.

Ministarstvo je prepoznalo neophodnost uvođenja ovakve prakse i još pre mesec i po dana pokrenulo je proces izrade sertifikata. Srbija ispunjava tehničke preduslove za izdavanje digitalnih sertifikata i svakako je jedan od lidera u sprovođenju plana vakcinacije.

Da li ćete ići na letovanje?

 

Srpske turiste najviše interesuje da li će ovog leta moći na odmor u Grčku i pod kojim uslovima. A, ministarka Matić ističe da su sa ovom zemljom već započeti razgovori o mogućnostima međusobnog priznavanja digitalnih sertifikata u okviru Memoranduma o razumevanju u oblasti turizma.

– Verujemo da ćemo ostvariti sporazum na obostranu korist – istakla je Matićeva.

– Takođe, radimo na postizanju takvih bilateralnih sporazuma i sa drugim zemljama. U toku su pregovori sa Izraelom, dok je inicijativa za međusobno priznavanje digitalnih sertifikata pokrenuta i sa Slovenijom.

I direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić smatra da je uvođenje digitalnih sertifikata dobra stvar. On očekuje i da će otvaranje granica biti u aprilu ili maju. Ipak, čak i ako bude moguće da se putuje u Grčku, za agencije će to biti samo slamka, da se potpuno ne udave i ne propadnu.

– Grci su zainteresovani da se usaglase pravila oko putovanja, jer i oni žele da uvedu digitalne sertifikate – objašnjava Seničić.

– Administrativni deo bi dosta bio olakšan. Pretpostavljam da bi postojali posebni punktovi, gde će određene putnike nasumično testirati, a na drugom delu bi se brzim čitačima QR kodova pratili oni koji imaju negativan PCR test. Nama je sada najbitnije da znamo da će granice biti otvorene. A najave su takve da možemo da očekujemo to od aprila ili maja.

Direktor JUTA smatra da će ove godine moći da se putuje na više destinacija nego prošle.

Biće otvorene Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija. Za Hrvatsku sada treba PCR test, a Turska najavljuje ovu meru, kad bude počela sezona.

I antitela u bazi podataka su osetljivo pitanje

Evropsku administraciju sada očekuje tri meseca mukotrpnog rada da bi do juna uspela da utvrdi pravila vakcinalnog pasoša u šarenilu cepljenja koje trenutno vlada na kontinentu i u svetu. O svemu će do tada morati da se izjasne i evropski poslanici.

Posle najave nemačke kancelarke Angele Merkel da je takva vrsta dokumenta neophodna, ostalo je da se utvrdi niz pojedinosti i daju odgovori na pitanja koja stvaraju oprečne stavove. Jedna od osnovnih dilema je da li će biti priznate sve vakcine, odnosno da li ruske i kineske ulaze u isti rang sa “zapadnim” cepivima. Sudeći prema bilateralnim ugovorima koje već sklapaju neke od zemalja članica, poput Grčke sa Srbijom, a imajući u vidu da te vakcine koriste i neke zemlje EU, poput Mađarske, otvara se prostor za zaključak da će svako cepivo biti validno. I to će biti predmet tromesečnih razgovora.

Sertifikat bi trebalo da ima elektronski oblik, odnosno da se unosi u određenu bazu podataka, što za sobom povlači i vrlo važno pitanje poverljivosti i dostupnosti ličnih podataka, na šta su u EP naročito osetljivi. O tome kako će izgledati sertifikat i o pojedinostima koje će da sadrži, EU će odluku doneti u saradnji sa međunarodnim udruženjem avionskih prevoznika, turističkim organizacijama, OECD-om i Svetskom zdravstvenom organizacijom. SZO, zasada, poziva na oprez.

Sertifikat, čiji se obrisi već polako naziru, trebalo bi da liči na one koji već postoje kada se putuje u one zemlje gde postoji opasnost od zaraza od nekih opakih bolesti.

Turska

Putnici iz Srbije koji žele da posete Tursku i dalje će morati da poseduju negativan PCR test, pošto je odluka koja je doneta u decembru prošle godine produžena. Ta mera je trebalo da bude na snazi do 1. marta, međutim iz ambasade Turske u Beogradu su nam potvrdili da je produženo njeno važenje.

– Potreban je PCR test koji ne sme biti stariji od 72 sata. Takva odluka je doneta još u decembru, i produženo je njeno trajanje – rekli su nam iz turske ambasade u Beogradu.

U slučaju da neko ne prikaže negativan PCR test, biće sproveden u karantin na adresi koja je prijavljena kao prebivalište, tačnije u stan, hotel, itd.

Ukoliko nema utvrđenog mesta boravka, putnik se upućuje u karantin na mesta koja određuju tamošnje zdravstvene uprave.

Pročitajte još: