Sahrana, groblje
Alo!/Vladimir Marković
Sahrana, groblje

Alo!/Vladimir Marković

Groblje, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 15. juna obeležavaju letnje ili Duhovske zadušnice.

Bolnica

Tanjug/Dušan Aničić

Zadušnice su dan posvećen najmilijima koji više nisu sa nama i na taj dan Srbi izlaze na groblja, pale sveće, a ako su grobovi daleko sveću u spomen na mrtve zapale u crkvi. Grobovi se na taj dan prelivaju vinom, počiste i urede, donese se cveće i zapale sveće u spomen na mrtve.

 

Crkva je propisala posebne dane - Zadušnice, i to četiri puta godišnje.

Škola

Alo!/Masanori Jošida

Zadušnice padaju uvek u subotu - Zimske zadušnice su pred Mesne poklade, u subotu pred Duhove su letnje zadušnice, Miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje, Mitrovske zadušnice u subotu pred Mitrovdan.

Na dan Zadušnica ide se u crkvu, gde se služi sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ide se do grobova pokojnika. Na grobovima se pale sveće, a sveštenik obavlja kratki obred i kadi grobove.

Pročitajte još:

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito koje podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u mraku, nego u svetlosti Sunca. Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zaceljuju rane greha.

U ovoj nedelji se ne priprema ruho za neveste i nikako se sirotinja i prosjaci ne teraju od groba koji obilazite, već im se da milostinja, malo novca ili nešto hrane.

Parking

Alo!/ Rajko Ristić