sv Anisija
facebook
sv Anisija

facebook

sv Anisija, Foto: facebook

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetoj mučenici Anisiji, hrišćanskoj svetiteljki koja je živela krajem 3. veka.

veta mučenica Anisija rođena je u Solunu u porodici uglednih i bogatih hrišćana. Međutim, rano je ostala siroče i nakon toga rasprodala je svu svoju imovinu i rešila da živi isključivo od svog rada.

Čitavog života je držala strogi post, a dobar deo dana je provodila u molitvi. Predanje kaže da je jako malo spavala i da je govorila kako je "opasno spavati kada neprijatelj bdi".

U to vreme car Maksimijan je izdao proglas po kome svako može da ubije osobu za koju posumnja da je hrišćanin, bez suda i osude. Za Anisiju, koja nikada nije krila svoju veru, tada je nastupilo opasno vreme.

Prema priči, ona je jednog dana krenula u crkvu i naletela na nekog vojnika. On je pokušao da joj se drsko udvara, na šta se Anisija prekrstila i, kako on nije hteo da odustane, pljunula ga u lice. Vojnika je ovo toliko naljutilo da je odmah mačem proboo devojku i Anisija je odmah umrla.

Kako je Sveta mučenica Anisija bila jako mlada kada je postradala (neki izvori kažu da je u trenutku smrti imala samo 19 godina) ona se danas smatra zaštitnicom nevinih i smernih devojaka.

Sve one, veruje se, treba da se danas iskreno i duboko pomole Svetoj mučenici Anisiji. Njihov život biće tako ispunjen srećom i ljubavlju.

"Ovčica Tvoja Isuse, Anisija, zove silnim glasom: "Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe. Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše."

Ipak, kada je u pitanju ova svetiteljka, nije reč u tačnosti molitve. Nema potrebe da ona bude naučena napamet i samo "izrecitovana". Stvar je u iskrenosti i dubini reči koje se izgovaraju, pa će svaka molitva, dokle god je izgovorena iz srca, pomoći.

PROČITAJTE JOŠ: