Trajekt, brod
Profimedia.rs
Trajekt, brod

Profimedia.rs

Trajekt, brod, Foto: Profimedia.rs

Radnici na grčkim trajektima stupili su juče ujutru u 24-satni generalni štrajk, pa hiljade turista i putnika, koji su krenuli put nekog od grčkih ostrva, nisu mogli da se domognu svojih odredišta. Među njima su bili i mnogobrojni Srbi, koji su zbog odluke Grčke pomorske federacije, ostali zarobljeni u lukama.

Agencije nisu u obavezi da nadoknade „propali dan“

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić za „Alo!“ navodi da zbog nepredviđenih oklonosti kao što je štrajk pomorskih radnika, turističke agencije nisu u obavezi da putnicima nadoknade noćenje koje im je propalo.

- Nažalost većina onih koji zbog štrajka nisu uspeli da dođu do svojih odredišta odnosno smeštaja koji su rezervisali, neće moći da nadoknade to, jedno noćenje, jer su u pitanju nepredviđene okolnosti - kaže Seničić.

 Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić za „Alo!“ navodi da su turističke agencije na vreme upozorile putnike na ovakav scenario, ali da su neki od njih juče ipak odlučili da pokušaju da se domognu grčkih ostrva.

-U pitanju je viša sila! Svi koji su hteli da iz neke od grčkih luka stignu na ostrvo, nisu mogli. Najviše srpskih turista je pošlo na Kefaloniju, Krf i Zakintos. Ipak, na vreme su bili obavešteni o štrajku trajekata, a oni koji su ipak krenuli na put, bili su primorani da o svom trošku prenoće negde na kopnu, odnosno u luci. S druge strane, oni kojima je aranžaman istekao juče, uglavnom su o trošku agencije u smeštaju ostali još jedan dan – navodi Seničić i ističe da ranija iskustva sa štrajkom pomoraca u Grčkoj govore da potpuna obustava rada trajekata ne bi trebalo da se nastavi.

Putovanje devojka koferi

Shutterstock

Putovanje devojka koferi, Foto: Shutterstock

 - Ovakve situacije su se veće dešavale prethodnih godina i očigledno je da pomorci zloupotrebljavaju turističku sezonu. Međutim, generalni štrajk u Grčkoj nikada nije trajao duže od jednog dana, a i tamošnji zakon ga ograničava na 24 časa. Ako se protest i nastavi, moraće da se ostvaruje barem minimalno funkcionisanje trajekta -kaže Seničić.

Ikarija, Grčka

Profimedia

 

Međutim, iz jedne grčke turističke agencije za „Alo!“ navode da su trajekti ipak prevozili putnike na Tasos.

Grčka policija

Profimedia

 

- Iako je haos u lukama širom Grčke, trajekti na Tasosu su prevozili putnike, na veliko iznenađenje- navode trustistički radnici sa ovog ostrva.
Do masovne obustave rada trajekata je došlo nakon što je sindikat lučkih radnika pozvao je na štrajk prošle sedmice nakon što je odbacio najnoviji predlog uprave grčkih trajektnih kompanija za novi kolektivni ugovor o radu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Saobraćajni kolaps bio bi još veći da štrajk nije najavljen, pa je prodaja karata prekinuta, ali mnogi nisu uspeli da izbegnu obustavu rada na početku vrhunca letnje sezone.

Ipak, predstavnik sindikata lučkih radnika Antonis Dalakogiorgos je juče šokirao grčku javnost kada je u razgovoru za državnu televiziju izjavio da bi štrajk mogao biti produžen. Zahtevi protestanata se odnose na povećanje zarada, rast broja zaposlenih i potpisivanje kolektivnog uvora po njihovim uslovima.