Turisti
Tanjug/Dragan Kujundžić
Turisti

Tanjug/Dragan Kujundžić

Turisti, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Možda šteta bude nešto manja zbog dobrih rezultata u januaru, februaru pa i ni mart nije bio tako loš - kazao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije (RTS) i dodao da će povećan broj domaćih turista u Srbiji uspeti da nadomesti deo, ali ne dovoljno.

Rekao je da je broj stranih turista u odnosu na prošlu godinu u januaru porastao za 28 odsto a u februaru 18 odsto, ali da se zbog epidemije u narednim mesecima beleži pad za više od 90 odsto.

Iako na nivou zemlje neće biti moguće nadomestiti nedostatak stranaca, neke destinacije poput Sokobanje, Vrnjačka Banje i Zlatibora će to uspeti, i one, kako je Ljajić kazao, beleže više poseta od glavnog grada Beograda.

Govoreći o izvozu Srbije na Kosovo, Ljajić je naveo da je nakon ukidanja takse od sto odsto na robu iz Srbije u aprilu tamo izvezena roba u vrednosti 86 miliona evra.

„Ali to je opet duplo manje od istog perioda 2018. godine, kada nije bilo taksi”, rekao je Ljajić i dodao da je potrebno vreme da se roba iz Srbije vrati na to tržište koje su zemlje regiona do aprila snabdevale.

Pročitajte još: