Hakeri, napad, IT, kompjuter
Shutterstock
Hakeri, napad, IT, kompjuter

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Veliki broj finansijskih sajber kriminalaca će tokom 2021. godine najverovatnije češće napadati bitkoin, dok će ostali sajber kriminalci preći na tranzitne kriptovalute prilikom iznuđivanja novca od svojih žrtava, očekuje kompanija Kasperski (Kaspersky).

Osim toga, očekuje se porast slučajeva iznuđivanja novca uz korišćenje naprednih taktika za targetiranje žrtava.

Ovo su ključna predviđanja kompanije Kasperski kada je reč o promenama opsega pretnji sajber kriminalaca finansijskom sektoru naredne godine, saopštila je ta poznata međunarodna kompanija koja se bavi proizvodnjom programa za zaštitu softvera.

Krađa bitkoina će postati atraktivnija kako mnoge nacije budu klizile u siromaštvo uslovljeno pandemijom, saopštio je Kasperski.

Stručnjaci te kompanije očekuju da će se uz krah ekonomija i opadanje vrednosti lokalnih valuta više ljudi uključiti u sajber kriminal uz fokusiranje na prevare koje podrazumevaju iznuđivanje i krađu bitkoina kao najzastupljenije kriptovalute.

"Ova godina je bila značajno drugačija u odnosu na bilo koju prethodnu godinu, a ipak su se mnogi trendovi koje smo prošle godine predvideli ostvarili bez obzira na transformaciju načina na koji živimo. To uključuje nove strategije u finansijskom sajber kriminalu, od preprodaje pristupa bankarskim nalozima do napada na aplikacije za ulaganje i dalji razvoj već postojećih trendova poput ekspanzije skidanja novca sa platnih kartica žrtava i blokiranja informacionih sistema banaka radi iznuđivanja novca", izjavio je Dmitri Bestužev, istraživač kompanije Kasperski.

Sigurni smo da će naša godišnja serija procena i analitičkih izveštaja o ključnim promenama u svetu sajber bezbednosti pomoći mnogim stručnjacima iz te oblasti u njihovom raduu, zaključio je on.

Pročitajte još: