Vladika Porfirije
SPC
Vladika Porfirije

SPC

Vladika Porfirije, Foto: SPC

Naime, novčić je u česnici pronašao mitropolit Porfirije, koji ga je prosledio Miloradu Pupovcu, lideru SDSS-a u Hrvatskoj, a on dalje Bandiću, koji je u tom momentu trijumfalno povikao: „Evo ga“, počeo da prima čestitke i pozira sa novčićem koji prema verovanju donosi sreću i uspeh.

Pročitajte još:

 

Mitropolit Porfirije je ekskluzivno za „Alo!“ objasnio kako je i zbog čega novčić dao Pupovcu, koji je kasnije završio kod Bandića. Njegovo objašnjenje prenosimo vam u celosti:

„Mada se o bilo kom ličnom daru ne govori, tako sam vaspitan, pogotovo ne za medije, ipak sam vam veoma zahvalan na postavljenom pitanju, pošto kažete da o mom daru prijatelju ’govore svi’. I to što je lični dar jednog srpskog vladike prijatelju na Badnji dan u Zagrebu tema interesovanja medija i naroda je ipak dobro, jer se tako nastavlja i produžava duh praznika Božića, čija karakteristika je i darivanje bližnjima. Kada sam dobio komad česnice u kojem se nalazio novčić, bez razmišljanja ga nisam zadržao za sebe, nego sam ga spontano poklonio svom prijatelju dr Miloradu Pupovcu, profesoru filozofije i predsedniku Srpskog narodnog veća. Dakle, tada o tome nisam razmišljao - darivao sam bliskog prijatelja. A moj prijatelj Milorad je najistaknutiji predstavnik Srba u Hrvatskoj. Dok smo u hladu senke koju on napravi, mnogi među nama u Hrvatskoj i ne primećuju njegovu izloženost različitim nepogodama. Isuviše sam govorio o ličnom, privatnom gestu. Voleo bih da se makar toliko u medijima govori o darovima, zapravo najnužnijoj humanitarnoj pomoći koju Eparhija zagrebačko-ljubljanska i druge eparhije pružaju Srbima koji, pogotovo u ruralnim krajevima, žive veoma teško, na ivici bede. Ponegde i bez električne struje i slično. Ili na primer o nastojanju da pomognemo izbeglicama iz Eritreje koji su se kako-tako skućili u Zagrebu, a naša su braća i sestre pravoslavne vere.“