jezik
profimedija
jezik, Foto: profimedija

Epidemiolog Tim Spektor sa Univerziteta Kings koledž iz Londona vođa je naučne studije koja se bavi simptomima korona virusa i na svom Tviter profilu nedavno je objavio jezivu fotografiju promena na jeziku koje prouzrokuje kovid.

- Jedan od petoro zaraženih ljudi još uvek ima manje uobičajene simptome koji se ne nalaze na službenoj listi - poput kožnog osipa. A u zadnje vreme susrećemo se sa sve većim brojem "kovid jezika" i neobičnih čireva u usnoj duplji - rekao je Spektor, a prenosi Jutarnji list.

Gabrijel Skali, profesor epidemiologije i javnog zdravstva Kraljevskog medicinskog društva kazao je za britanski porta San kako se slični simptomi već neko vreme povezuju sa kovidom-19.

- Virus je problematičan za lečenje jer prouzrokuje posledice u tako širokom obimu i na različitim delovima tela.

- Medicinski naziv za otekli jezik je glositis, uključuje i 'malinasti jezik', a javlja se kod različitih stanja, odnosno bolesti poput virusa herpesa koje napadaju naš imuni sistem - rekao je profesor Skali.

Promene na jeziku uključujući bol, prmenu boje, otekline ili neobičnu teksturu ponekad mogu biti posledica glavne bolesti, a ne samo nehigijene usne duplje.

Na primer, beli jezik često su samo naslage hrane, bakterija i mrtvih ćelija, ali mogu biti znak bolesti poput oralne kandide, hromonskih promena, nedostatka vitamina, a britanski Nacionalni zdravstveni servis (NHS) savetuje da se u tom slučaju obavezno javite lekaru.

Još neki od neobičnih simptoma koronavirusa koji su nedavno identifikovani jesu gubitak sluha i konjuktivitis. 

Pročitajte još: