Rusija, granica
Shutterstock
Rusija, granica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zbog sve povoljnije epidemiološke situacije u Srbiji sve više zemalja dozvoljava slobodan ulazak za naše građane ili dolazak uz obavezni negativni PCR test. Tako od ove nedelje našim državljanima nije više potreban negativan PCR test za ulazak u Sloveniju, dok je uz ovaj test dozvoljen boravak u Tunisu, u koji ranije nismo mogli da uđemo ni pod jednim uslovom.

Planirate li da uskoro negde otputujete?

 

EU revidira spisak

Nacionalni komitet Tunisa za borbu protiv kovida 19 stavio je Srbiju na narandžastu listu zemalja sa srednjom transmisijom virusa, pa tako građani Srbije uz negativan PCR test imaju pravo da posete ovu afričku državu u turističke svrhe, dok je Slovenije širom otvorila granicu za sve iz naše zemlje. Takođe, Evropska unija će narednih dana, na osnovnu podataka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, revidirati spisak zemlja kojima otvara ili zatvara granica, pa se može očekivati da Srbija bude skinuta sa „crvene liste“, a za to nam je potrebno da imamo manje od 24 zaražena na 100.000 stanovnika.

Ulazak zavisi od mađarske policije

Pored Slovenije, građani Srbije bez obaveznog karantina ili negativnog PCR testa mogu u još 18 zemalja, dok sa negativnim PCR testom ili uz obavezan karantin od sedam do 14 dana možemo u 25 država.

Podsetimo, državljanima Srbije je od 1. septembra zabranjen ulaz u Mađarsku ukoliko je u pitanju turistička poseta. Ulazak u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Ulazak u Austriju uz negativan PCR test dozvoljen je građanima Srbije koji imaju regulisan boravak ili za potrebe zdravstvenog lečenja i iz određenih porodičnih razloga.

Pročitajte: