Granica
Tanjug/Jaroslav Pap

 

Pijaca

Alo!/ Rajko Ristić

Pijaca, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Novi pravilnik o voću koje putnici smeju da unesu u Evropsku uniju ne odnosi se na sve vrste, što znači da će od 14. decembra, kada evropski propis stupi na snagu, na udaru biti jabuke, kruške, šljive i trešnje, ali ne i nekoliko vrsta tropskog voća koje građani Srbije često nose na put.

Kako su potvrdili u Evropskom telu za bezbednost hrane (EFSA), polovinom decembra stupa na snagu propis koji definiše da će sve biljke (uključujući žive delove biljaka) koje putnici iz Srbije budu želeli da unesu u zemlje Evropske unije, morati da imaju fitosanitarni sertifikat. U prevodu, ako krenete u Mađarsku ili u Hrvatsku, na granici će vam oduzimati većinu voća koje ste poneli u torbi da prezalogajite, ali uz izuzetke.

- Banane, ananas, kokos, durijan i urme nisu na listi - potvrđeno je iz Evropskog tela za bezbednost hrane.

Pijaca

Alo!/ Rajko Ristić

Pijaca, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Stroži pravilnici o tome šta putnici smeju da unesu u EU napravljeni su zbog biljnih štetočina, kao deo direktive Unije koja se odnosi na voće i povrće, a koja se primenjuje u zavisnosti od procene.

Na listi biljnih štetočina te evropske institucije zbog kojih su pooštrena pravila su 20 karantinskih štetočina koje se množe i šire, među kojima su japanska buba, azijska buba dugog roga, citrusove zelena i crna tačka i Xylella fastidiosa, čiji je ekonomski, ekološki i društveni uticaj na teritoriji EU najoštriji.

- Izbor štetočina zasnovan je na proceni Evropske komisije i EFSA koje uzimaju u obzir verovatnoću širenja, uspostavljanja i posledice štetočina. Uredbom se utvrđuje lista biljaka visokog rizika čiji će uvoz na teritoriju EU biti privremeno zabranjen od 14. decembra - navode u EFSA.

Pročitajte još:

Nova pravila, kako navode, imaju za krajnji cilj zaštitu teritorije EU i njenih biljaka. Kako navode, cilj je i sigurna trgovina, kao i ublažavanje uticaja klimatskih promena na zdravlje useva i šuma. Od novih pravila će kako ističu, koristi imati i građani, uzgajivači i poljoprivrednici...

Ova pravila, srećom, neće pogoditi izvoznike ovih vrsta voća, jer oni svakako moraju da imaju fitosanitarni sertifikat, za razliku od građana koji putuju u zemlje EU i sa sobom ponesu neko voće.

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi