Episkop valjevski Milutin
Eparhija valjevska
Episkop valjevski Milutin

Eparhija valjevska

Episkop valjevski Milutin, Foto: Eparhija valjevska

Ističe se da Eparhija valjevska i episkop Milutin nemaju nikakve veze sa pojavom koronavirusa u Valjevu, kao i da su blagovremeno i odgovorno preduzeli sve potrebne mere za sprečavanje širenja virusa.

Kako navode, najpre je sa samog vrha gradske vlasti u Valjevu poslata netačna informacija da je jedan od uzroka pojave virusa u Valjevu "poseta jednog sveštenika iz Italije Eparhiji valjevskoj".

Eparhija navodi da ni delegacija ni sveštenici niti bilo koja osoba iz Italije ili drugog kriznog područja na svetu nije u poslednje vreme bila u poseti Eparhiji valjevskoj, kao i da episkop Milutin i sveštenici u poslednjih nekoliko meseci nisu putovali ni u jedno žarište.

Navodi se i da je episkop Milutin sve svoje posete u eparhiji vršio i služio pre mera Vlade Srbije, odnosno, kako se navodi, "u isto vreme kada su, na primer, gradski oci bili veoma aktivni u predizbornoj kampanji, pre pojave bilo kakvih simptoma bolesti".

Dodaje se da je od trenutka proglašenja vanrednog stanja, episkop Milutin nije napustio sedište Eparhije valjevske i da je od pocetka poštovao pravila samoizolacije, te da je prvi u SPC odlučio da prekine osvećenja domova pred Vaskrs.

Navode da će, ukoliko se nastavi "medijska hajka protiv Eparhije" biti primorani da podnesu odgovarajuće krivične prijave.