Vakcinacija
EPA/WAEL HAMZEH
Vakcinacija

EPA/WAEL HAMZEH

Vakcinacija, Foto: EPA/WAEL HAMZEH

Ove priče postale su intenzivnije posle pojedinih slučajeva vakcinisanih kineskom vakcinom kod kojih se nisu stvorila antitela. Ali povod za ovaj pravac razmišljanja u vakcinaciji usledio je i zbog pojave novih sojeva koronavirusa.

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, rekao je nedavno za medije da Srbija prati istraživanja svih proizvođača vakcina u vezi s eventualnom primenom treće doze protiv koronavirusa i tek nakon toga doneće odluku za svoju zemlju. On je istakao da, pored istraživanja koje rade same farmaceutske kuće, Srbija istovremeno radi svoju analizu efikasnosti vakcina u državnom Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) i to u posebnim starosnim kategorijama.

Radmilo Petrović

Printscreen

Radmilo Petrović, Foto: Printscreen

Da će nam verovatno biti potrebna treća doza vakcine, odnosno revakcinacija, smatra epidemiolog dr Radmilo Petrović.

- To je očekivano da se uvede jer to su osnovi principi vakcinacije. Nema vakcine koja ne zahteva revakcinu. Najkvalitetnija vakcina na svetu koja se koristi 90 godina je ona protiv tetanusa. Iako daje najduži imunitet, ipak se preporučuje revakcinacija - kaže dr Radmilo Petrović.

Dive nam se Hrvati - ponovo!

Svetski ekonomski forum iz Ženeve objavio je podatke o državama s najvećim brojem vakcinisanih građana po broju potrošenih doza na sto stanovnika, a Srbija je na ovoj lestvici na zavidnom sedmom mestu. Na prvom je mestu Izrael sa čak 114,70 vakcinisanih na sto stanovnika, što znači da je svih stotinu Izraelaca imunizovano s barem jednom dozom. Na drugom mestu su Ujedinjeni Arapski Emirati s 80,48 na sto ljudi, a treći je Čile s njih 50,45, prenose hrvatski mediji. Četvrti su Britanci s 48,64 doze na sto ljudi, a peta je mala ostrvska država u jugozapadnoj Aziji, Bahrein. Šesti na top lestvici svetske vakcinacije su Amerikanci s oko 42 potrošene doze na stotinu stanovnika. Sedma na svetu je Srbija sa 33,55 doza na sto građana, a u iza nas su Mađari s 26,81 doza, prenose hrvatski mediji.

On ističe da revakcinacija podrazumeva ponovno osvežavanje imuniteta. Ali kada će nam biti potrebna ta treća doza, zavisi od toga kada će da opadne titar antitela protiv koronavirusa, odnosno koliko će nam dugo trajati imunitet.

- To će se razlikovati, odnosno zavisiće od toga koju vakcinu je neko primio i od samog organizma. Stoga treba prvo ustanoviti koliko imunitet nakon druge doze traje, zatim na osnovu toga rasporediti treću dozu - objašnjava epidemiolog i dodaje da se vakcine protiv koronavirusa kratko primenjuju da bismo već imali taj odgovor.

- U zavisnosti od toga koliko će imunitet na koronu posle druge doze vakcine trajati, treća doza se može davati nakon tri nedelje, šest, devet ili 12 meseci, kod nekih čak i posle godinu i po - kaže epidemiolog. On je mišljenja da će kineska vakcina najduže biti efikasna u odbrani imuniteta od korone. Sve mrtve vakcine imaju jedan važan sastojak - aluminijum- -hidroksid koji pojačava dejstvo vakcina. Ali o tome koliko će svaka od nama dostupnih vakcina da nas štiti, da li je to pola godine, godinu ili duže, pokazaće vreme. A sve to prate nadležne ustanove i instituti - kaže dr Radmilo Petrović.

Više od dva i po miliona vakcinisanih

Procenat vakcinisanih se u Srbiji kreće između 15 i 30 odsto. Prema podacima Vlade, u Srbiji su do sada date 2.521.863 doze vakcina protiv koronavirusa, a 1.063.559 osoba primilo je i drugu dozu.