Šušići ostavljeni na milost i nemilost
S. Mirić
Šušići ostavljeni na milost i nemilost

S. Mirić

Šušići ostavljeni na milost i nemilost, Foto: S. Mirić

Ima skoro pola decenije kada su majka, a brzo posle toga i otac napustili sedmoro svoje dece, malih Šušića, jedno drugom do uva. Danas glava kuće Radomir ima 22, Srećko 18, Dragana 24, Luka osam, Branko 11, Slavko 16 i Marko 15 i svi zajedno žive u trošnoj kući u ulici Jovana Dučića 43, u Gajdobri kod Bačke Palanke. Radomir se oženio i ima ćerkicu od godinu dana, koja je deveti član porodice.

Kuća sklona padu

S. Mirić

Kuća sklona padu, Foto: S. Mirić

Najveći teret bede i odrastanja svoje braće podnela je Dragana, najstarija u kući. Sad ima i snahu sa kojom deli kućne poslove.

Centar: Imaju redovnu pomoć

Vera Petrović iz Centra za socijalni rad u Bačkoj Palanci kaže da Šušićima pomažu materijalno i savetodavno.

- Imaju redovnu socijalnu pomoć, intervenišemo i periodično, sređujemo im dokumentaciju, sa njima su u redovnom kontaktu psiholog i drugi stručni radnici - rekla je Petrovićeva, a na naše pitanje o pohađanju škole kaže da su za to nadležne školske vlasti.

Što se tiče kuća sklonih padu, „Alo!“ nije dobio odgovor ni u toj ustanovi, ni u opštini.

- Ipak nisam mogla da postignem da budem autoritet za mlađu braću, tako da je u školu išao redovno samo Slavko, a ostali me nisu slušali - žali se Dragana.

Selu nemaju šta da zamere, ljudi im često priteknu u pomoć i daju im hranu. Mesna zajednica im je postavila i nove prozore na kući.

- Ja radim i primam 30.000 mesečno, imamo i 10.000 socijalnu pomoć, od mesne zajednice dobijamo svaki dan četiri vekne hleba i to je sve. Kuću ne možemo da održavamo i najviše nas plaši da bi neka oluja mogla da je sruši i da nastradamo - kaže kratko Radomir.

Dve ulice od Šušića, u kući bez prozora stanuje Stevica Kulački sa četvoro dece. Kod kuće smo zatekli Sašu (12) i Danicu (11), dok su Marija (6) i Đorđe (4) u vrtiću. Stevica nam se javio iz Bačke Palanke, gde je morao da uradi nekakav posao. Odmah se zapažaju bistrina i uljudnost brata i sestre. Kažu da je majka otišla sa nekim čovekom, oni su dobri đaci „prosek 3,00“, struje nemaju već četiri godine.

Nemaju struje, pa uče do mraka

S. Mirić

Nemaju struje, pa uče do mraka, Foto: S. Mirić

- Učimo dok se vidi, uveče rano idemo na spavanje - priča bistrooki lepotan Saša. Kaže da im pomažu komšije, ostave ujutru hranu na kapiji i odu.

Od Stevice, sa kojim smo razgovarali telefonom, saznajemo da prima socijalnu pomoć od 20.000 dinara, majka donese 5.000 dinara mesečno kao alimentaciju, iz Palanke im dođu tetka i kuma, koje često donesu deci hranu i odeću.

- Ovo je da srce pukne - kaže Gajdobranin Ivan Grubišić, koji se boji da će deca stradati i čudi se kako inspekcija ne zabrani stanovanje u ovim kućama, a njima ne obezbedi nužni smeštaj.

Komentari (10)

Evropska unija

14.02.2017 14:49

Ovakvo siromaštvo, beda i bolest ne pamti se u Srbiji. Kakvo je to talasanje vlastodržaca, slavlja, lumperajke, prostitucija na TV i novinama? Cemu ovaj jadni život sa izbezumljenim i pohlepnim vladarima? Srpska crkva cuti, izbori svakih 1,5 god. BG na vodi????????????!

Gde je

14.02.2017 15:06

Gde je taj Mirivic. Gde je taj Čanak. Gde jd ta banda organizovanih nezrelih i ispljuvanih političara. Gde ste?

Miliana

14.02.2017 15:07

GDE JE TAMARA ????? Tamara ti jedina mozes da pomognes.

Jo

14.02.2017 15:08

Steta sto deca ne mogu da biraju roditelje

Buzdovan

14.02.2017 15:18

Boze ne mogu da verujem. Ova Drgana neverovatno lici na moju bivsu ljubav. Samo sto je moja bivsa plavusa. Neverovatno da moja malena ima dvjnicu u Srbiji.

buzdovan

14.02.2017 15:47

@Buzdovan - o kakvoj ljubavi ovde deca

Buzdovan@buzdovan

14.02.2017 17:45

@Buzdovan - Ti si ili corav i nepismen ili si lud. Pisem o slicnosti u izgledu moje bivse koja sada ima 32 godine. A njena dvojnica na slici nije dete ima 24 godina. Ja sam napisao da moja bivsa ima dvojnicu u Srbiji debilcino. Nisam pisao da zelim nesto i da delim neke kompimente osobama na fotografiji ograniceni kretenu. Leci se istripovani moronu. Opasan si po drustvo sa tim halucinacijama i tripovima.

petar

14.02.2017 23:25

@Buzdovan - hahahaha ja reko zezas se a ti si bas prava buzdovancina! dzabe ti dalje objasnjavati

Buzdovan@petar

15.02.2017 00:15

@Buzdovan - Znas ono. Vajdu miga loma radi reda. Palis vatru i lozis ljude.

Ceca

14.02.2017 15:51

Ne lupajte minuseve, botovi! Jad i beda u Srbiji, a na TV-u med i mleko! Sramota! Gde je država, gde je onaj što je svoje dete sklonio u Ameriku da ga ne bruka? Naravno, sa parama, sa puno para. Neka naprave kuće našoj deci, a ne migrantima!!! A vi koji lupate minuseve, moje je iskustvo da će vam se sve vratiti u životu, a pare i sendviči neće vam pomoći! Dajte, ljudi, ko ima, pomozite ovoj deci!!!