Vakcina
EPA/Bienvenido Velasco
Vakcina

EPA/Bienvenido Velasco

Vakcina, Foto: EPA/Bienvenido Velasco

Činjenica je da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti čije je izmene Skupština usvojila 12. novembra prošle godine, dozvoljava da se donese odluka o obaveznoj imunizaciji za sve. Ta mera, prema sada važećem zakonskom propisu spada u nadležnost ministra zdravlja, a donosi se posebnom uredbom.

Takozvana vanredna imunizacija - ona koja je uslovljena trenutnom epidemijom, prema članu 33 Zakona može biti - preporučena ili obavezna. Trenutno, u Srbiji je nivo - preporučene.

Navodi o obaveznoj imunizaciji zdravstvenih radnika krenuli su od same struke. Isprva su neophodnost vakcinacije isticali direktori klinika koje su u Kovid sistemu. Međutim, da se krenulo i u realizaciju, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je istakao da bi Republička stručna komisija trebalo da donese odluku o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika. Ministar je, kaže, saglasan sa takvom odlukom.

- Mislim da će Republička komisija, u kojoj su najeminentniji stručnjaci, doneti odluku - poručio je je Lončar.

Zašto je obavezna imunizacija zdravstvenih radnika logična?

Imunizacija od Kovida ne bi bila prva koja je obavezna za zdravstvene radnike. Medicinari u svom kartonu već već imaju obavezu vakcinacije od gripa i hepatitisa B. Još uvek nije objavljena zvanična brojka koliko je lekara vakcinisano protiv Kovida. Prema nezvaničnim procenama međutim, u državnim i privatnim ustanovama, imunizovana je polovina zdravstvenih radnika, dakle oko 50.000. Na jugu Srbije je primera radi, vakcinu primila polovina medicinara koji su u kovid sistemu.

Zlatibor Lončar

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Zlatibor Lončar , Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Prema mišljenju samih lekara, vakcinacija u zdravstvenim ustanovama ne sme da bude stvar ličnog izbora, a posebno to ne bi smelo u vreme epidemije. Procena je da imunizacija od virusa koji trenutno hara nije pitanje ličnih prava već zdravstveni radnici moraju biti zaštićeni, ali i oni koje leče.

Jedan od zagovornika obavezne imunizacije za zdravstvene radnike je i lekar Radmilo Janković koji koordiniše kovid-bolnice na jugu Srbije. U izjavi za medije ovaj lekar navodi:

- Nedopustivo je da se neko od zdravstvenih radnika ne vakciniše, da slučajno zarazi pacijente koji su u dovoljno teškom stanju, a koji nisu mogli da se vakcinišu iz nekog razloga. Zaista nema nikakve alternative.

U poslednje vreme pojavilo se nekoliko teorija koje prate navode o obaveznoj imunizaciji. Jedna od njih je i da se manje ljudi prijavljuje za vakcinu. Ipak, u realnosti jedina izvesna teorija je da imunizacijom stižemo do kolektivnog imuniteta odnosno, života u kome nismo ugroženi.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže za "Blic" da nije trenutak da se raspravlja o pravnoj regulativi, ali jeste da se uputi poziv za vakcinaciju jer brzina izlaska iz ove krize zavisi od imunizacije. Dokaz već imamo - brojke padaju u mestima gde je bilo masovnije vakcinacije.

vakcina vakcine vakcinacija korona

Tanjug/AP

vakcina vakcine vakcinacija korona, Foto: Tanjug/AP

- Kada je reč o pravnoj regulativi trenutno su imunizaciju naša meritorna tela definisala kao preporučenu. U situaciji u kojoj smo obaveznost vakcinacije postaje kristalno jasna kada je reč o zdravstvenim radnicima. Oni moraju da štite sebe i svoje pacijente - poručuje doktor Kon.

Kako precizira, naš zakon dozvoljava dve varijante preporučenu i obaveznu imunizaciju.

- Kovid je novi izazov za sve i u jednoj smo od najozbiljnijih svetskih epidemija. U takvom situaciji realno je razmišljati o obaveznoj imunizaciji ne samo zdravstvenih radnika već i onih koji su u uslužnim delatnostima, šalterskim radnicima i ostalima, a što nije nemoguće u skladu sa zakonom. Obavezna imunizacija nije tema samo za zdravstvene radnike - kaže doktor Kon.

On ističe: “Ipak, u ovom trenutku je najvažnija odluka svakog pojedinca da se vakcioniše”.

Za sada najmanji odziv za vakcinaciju je u opštinama Merošina, Tutin, Žagubica, kao i u Novom Pazaru.

Šta piše u Zakonu

“U slučaju pojave epidemije zarazne bolesti koje su utvrđene zakonom ili druge zarazne bolesti, može se odrediti i preporučena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slučaju unošenja u zemlju određene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti”, navodi se u zakonu.

U dosadašnjem kalendaru imuninizacije obavezna vakcinacija bila je predviđena za lica u posebnom riziku od bolesti: hepatitisa B, gripa, meningokokne bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i hemofilusom influence B, varičele, infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.