Institut
Shuterstock
Institut

Shuterstock

Institut, Foto: Shuterstock

Važno je znati da i među alternativama postoje značajne razlike u tome koliko su proverene i da li su, naučno utemeljeno, zaista manje štetne. Učesnici godišnje Konferencije američkog Pravnog instituta za hranu i lekove, među kojima su bili medicinski radnici, naučnici, predstavnici regulatornih tela i duvanske industrije, govorili su o tome šta sve od naučnih dokaza i koliko nivoa provera je potrebno, kako bi se dobilo zeleno svetlo da se pušači informišu o konkretnim alternativama koje se mogu smatrati manje štetnom opcijom.

Šta su to duvanski proizvodi modifikovanog rizika?

"Proizvod koji predstavlja manji rizik od oboljevanja, odnosno onaj koji je ratifikovan kao manje štetan u odnosu na druge duvanske proizvode je duvanski proizvod modifikovanog rizika“, naglasio je Bendžamin Epelberg, direktor odeljenja za javno zdravlje u Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA) sektora za duvanske proizvode. Pojasnio je i da su to proizvodi koji emituju mnogo manje štetnih materija u odnosu na tradicionalne cigarete. „U prilog ovim tvrdnjama moraju biti podnete nezavisne studije koje to dokazuju. Ali i kad se dobije verifikacija da je proizvod prikladan za promociju u cilju javnog zdravlja tu nije kraj - odluka je oročena na pet godina, a karakteristike proizvoda se sve vreme prate kako bi se konstantno proveravala validnost dokaza".

Proizvodi koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan spadaju u 'najmlađe' manje štetne alternative na svetskom tržištu. Jedini takav proizvod koji je dobio autorizaciju od strane FDA je IQOS, uređaj svetskog duvanskog giganta Filip Morisa, koji je i bio nosilac ove kategorije proizvoda. "Aerosol je glavni faktor zbog kojeg je IQOS sistem od jula meseca svrstan u proizvode modifikovanog rizika. Njegovim korišćenjem ne stvara se dim i time se umnogome smanjuje emitovanje štetnih materija u odnosu na klasične cigarete koje sagorevaju duvan", tvrdi Epelberg.

Laboratorija

Privatna arhiva

Laboratorija, Foto: Privatna arhiva

Odluka Američke agencije za hranu i lekove ne dolazi preko noći

Filip Moris je na odluku FDA-ja čekao duže od tri godine, pošto je naučne dokaze prikupljala i predala ih na reviziju 2017. godine. Odluka je stigla letos, a autorizacija da je IQOS proizvod modifikovanog rizika govori da je informisanje potrošača o smanjenoj izloženosti štetnim materijama prilikom korišćenja proizvoda u skladu sa promocijom javnog zdravlja. Odluka se odnosi na pojedinačan proizvod, ne na čitavu grupu proizvoda i u svakom trenutku se može povući. Zato od proizvođača zahteva konstantno poštovanje regulativa, a za pušače predstavlja potvrdu da, ukoliko se ne odreknu svoje loše navike, nju mogu da promene i okrenu se proverenim manje štetnim alternativama, zaključuje Eplberg.