OD 15. SEPTEMBRA STUPA NOVI ZAKON Nema više divljanja maloletnika, država našla način da ih kazni, a i da ih iskoristi za nešto KORISNO

Učenici koji u školu donesu alkohol, drogu, tuku drugu decu, uništavaju školsku imovinu, dopišu ocenu u dnevnik, uporedo sa izricanjem vaspitne mere moraće i na društveno-koristan rad.

Škola nasilje tuča vršnjačko nasilje
Ilustracija: Profimedia

To je predviđeno Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a koje aktivnosti će učenik obavljati bliže je definisano Pravilnikom o društveno korisnom radu Ministarstva prosvete, koji od 15. septembra stupa na snagu.

U Ministarstvu prosvete kažu da je cilj Pravilnika da se razvije svest kod učenika o posledicama sopstvenog ponašanja, a ne da se neko kažnjava.

Pravilnik, kako kažu, propisuje aktivnosti koje mogu da se odrede uz odgovarajuću meru, ali one nisu same po sebi sankcija.

Za lakše prestupe kao što su neprimereno odevanje, prljanje učionice, uništavanje školskog pribora druga, učeniku se može odrediti da čisti učionicu, biblioteku, produženi boravak, trpezarije, svečane sale, da obavlja administrativne puslove.

Za teže prestupe, kao što su nasilje u školi, vređanje nastavnika, pušenje, droga i alkohol u školi, dopisivanje ocena u dnevnik, učenik će uporedo sa izricanjem vaspitne mere morati da pomaže domaru, da čisti sneg, lišće, farba ogradu u školskom dvorištu, pomaže u organizovanju određenih tribina.

Učenik koji pretuče vršnjaka moraće da pomogne povređenom drugu, ukoliko mu on dozvoli, da mu nosi torbu i zajedno sa njim radi domaće zadatke.

Društveno-koristan rad trajaće od 15 do 45 minuta dnevno, a u rad će biti uključeni i roditelji učenika.

Ukoliko učenik odbije da učestvuje u društveno-korisnom, odnosno humanitarnom radu u Ministarstvu prosvete kažu da će roditelj snositi odgovornost u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Zakonom je predviđeno da škola podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja.

Angažovanje učenika će se uzimati u obzir i prilikom utvrđivanja ocene iz vladanja.

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Titov omladinac
  11/09/2018 - 22:40
  Besmislene kazne koje nece doneti nista dobro, kazna mora biti rigorozna i dugotrajna, od malih nogu motiku ili asov, okopavati kukuruz ili kopati sanceve i to nekoliko godina po pet sest meseci, a ovo je sprdacina od kazne
  • bebe @Titov omladinac
   12/09/2018 - 03:34
   Pozdravljam ovaj zakon u potpunosti ! Manite se " najstrozijih kazni" , zna se za koga su one, ovo su deca!
  • Cica @Titov omladinac
   12/09/2018 - 03:37
   'ajd sto je sprdacina, nego sto je u startu osudjeno na propast. Dete-zrtva morace da na silu provodi vreme sa siledzjom i da trpi jos vece izivljavanje, a koji ce da ga i dalje tuce i primorava da kaze kako mu je "siledjija" nosio torbu i radio domaci sa njim. Pa ovaj zakon je isti kao kod Arapa kad muskarac siluje zenu, a oni je nateraju da se uda za njega.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi